Polis och åklagare mot strömmen i vapenremiss
Medan de allra flesta remissinstanser vill se en så liten förändring av svenska vapenlagar som möjligt när EU:s vapendirektiv ska implementeras, går Polis- och Åklagarmyndigheterna mot strömmen. I den senaste remissrundan i ärendet föreslår de att alla löstagbara magasin ska regleras.
Kritiken mot regeringens förslag till hur EU:s vapendirektiv ska infogas i svensk lagstiftning har varit stenhård. Inte bara från jägare och sportskyttar utan också från en majoritet i riksdagen, som sagt att man inte röstar igenom liggande förslag.
I ett försök att blidka kritikerna gick regeringen i början på sommaren ut med en remiss som innehöll vissa förändringar. Det handlade om att stora magasin som laddas med kantantänd ammunition inte ska omfattas av tillståndsplikt.
Förändringen är inte tillräcklig, har oppositionspartierna tidigare uttalat i en artikel på svenskjakt.se.
Samlad kritik
När remisstiden nu gått ut är det uppenbart att en majoritet av remissinstanserna är inne på samma linje. Till exempel anser Svenska Jägareförbundet att regeringens förslag fortfarande innebär en överimplementering av direktivet. Något som svenskjakt.se berättar om här.
Med variationer i svaren gällande hur långt man menar att regeringen måste gå, anser flera sportskytteorganisationer samma sak – förslaget måste arbetas om.
I de fall förslaget innebär att man går längre än vad EU kräver måste regeringen backa, är också kontentan av Riksidrottsförbundets och Svenska Skidskytteförbundets remissvar.
Naturvårdsverket skriver att man inte har några synpunkter vad gäller tillståndsplikt för magasin som laddas med fler än tio patroner då det berör deras verksamhet i begränsad omfattning. Samtidigt förutsätter man att den som har licens på repeterande kulgevär inte behöver tillstånd för magasin till vapnet.
Åklagare vill reglera
Men två tunga remissinstanser går emot strömmen. De anser att regeringen ska ta chansen att gå längre än vad EU-direktivet kräver. Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten vill se en reglering av alla löstagbara magasin – oavsett vad.
– Det stämmer, säger överåklagare Mats Svensson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö som är den som tagit beslut i ärendet. Det skulle vara en stor fördel vid utredande av illegala vapeninnehav.
Enligt myndigheten innebär det merarbete och svårigheter för utredningen om endast vissa magasin regleras i vapenlagen.
– Då måste vi i varje fall av olovligt innehav inhämta tekniska utlåtanden kring magasinet. I ett brottsutredningssammanhang skulle det vara en stor fördel om alla magasin omfattas av regleringen, säger Mats Svensson.
Ökad byråkrati
Polismyndigheten konstaterar i sitt remissvar att byråkratin för vapenägarna kommer att öka om alla magasin regleras, men om det ställs mot risken att människor skadas på grund av missbruk med vapen, väger vapenägarnas omak lätt, menar myndigheten.
Enligt Joakim Norenhag som är jurist på myndighetens pressavdelning vill polisen se Kazimir Åbergs förslag från hans utredning 2017 genomfört.
Det innebär att en köpare och innehavare av ett magasin måste ha licens på motsvarande vapen, på samma sätt som jägare och skyttar måste visa licens för att få inhandla ammunition.
Enligt polisens remissvar blir annars hanteringen av magasin till pistoler, vissa kulsprutepistoler liksom vapen för kantantända patroner, oreglerad. Något som skulle innebära att om ett sådant magasin påträffas i kriminella sammanhang och det inte går att visa att det tillhör ett illegalt vapen, måste beslaget hävas och magasinet återlämnas.
”Detta trots att dessa magasin kan tillhöra ett illegalt vapen och kan komma att användas i illegala sammanhang”, skriver Polismyndigheten.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.