Polisen hotas av vite efter vildsvinsolycka
En allvarlig personskada under ett eftersök på ett vildsvin har fått Arbetsmiljöverket att ta i med hårda nypor. Under hot om vite åläggs polisen i Örebro att utrusta eftersöksjägare med skyddsbyxor, även kallade vildsvinsbyxor.
En svår olycka under ett trafikeftersök i Fjugesta utanför Örebro i augusti 2017 har fått Arbetsmiljöverket att reagera. En eftersöksjägare skadades svårt i ett ben när en skadad galt gick till anfall. Jägaren blödde kraftigt men lyckades själv stoppa blödningen samtidigt som han också avlivade det skadade vildsvinet.
Mannen bar vanliga jaktkläder utan kevlarskyddade byxor under eftersöket.
Arbetsmiljöverket har synpunkter på att Polisen varken haft krav på eller levererat lämplig skyddsutrustning till eftersöksjägare.
– Hade han haft skyddsbyxor under eftersöket så hade det med all säkerhet räddat honom, det är min uppfattning, säger Göran Gunnarsson, ansvarig jägare inom Jägareförbundet Örebro och NVR i Örebro län.
Kräver åtgärder
Arbetsmiljöverket är inne på samma linje. Under två års tid har man kommunicerat frågan med Polisen och nu kommer beslutet.
Det innebär att Polisen i Örebro län genom ett föreläggande om vite på 75.000 kronor åläggs att utrusta eftersöksjägare som gör eftersök på vildsvin med så kallade vildsvinsbyxor, som har skydd mot vildsvinens betar.
Åtgärden ska vara genomförd till den 1 juli 2019, och Polisen ska se till att skyddsbyxorna också används under eftersök på vildsvin.
För eftersöksjägarna i Örebro är beslutet välkommet. Det ger stöd för rätt skyddsutrustning och borde enligt Göran Gunnarsson vara en av flera nödvändiga åtgärder.
– Men vem ska vi prata med? Tjänsten som länsansvarig polis inom NVR är inte tillsatt och det innebär att vi hela tiden skjuter på processen, säger Göran Gunnarsson.
Han hoppas att föreläggandet ska leda till ökad press på polismyndigheten.
Förbättrad arbetsmiljö
Arbetsmiljöverkets ställningstagande ger också en tydlighet som har saknats. Den skyddsutrustning som eftersöksjägare får av polisen består i första hand av varningstält, blinkande puckar och reflexdekaler för bilarna. Det är utrustning i första hand för att uppmärksamma bilister om ett pågående eftersök.
Skydd för hund och jägare under insatsen, det skarpa eftersöket, lämnas helt till jägaren själv.
Inför hotet om vite kommer nu Polisen i Örebro län att tvingas utrusta eftersöksjägare med skyddsbyxor. I förlängningen kan det komma att gälla i hela landet, och även omfatta annan utrustning och direktiv.
– Det är bra att det aktualiseras, men vi måste också få en debatt om hur vi jobbar. Att vi inte ska tvingas gå ut på eftersök i mörker, att vi ska få vara flera som genomför eftersöket och att det finns tydliga regler hur eventuella skador ska regleras, säger Göran Gunnarsson.
Vill ha blåljus
Det gäller personskador, men även skador på utrustning, hundar och bilar. En annan het fråga är användning av blåljus.
– Vi jobbar åt Polisen, då borde vi också få använda blåljus under våra uppdrag. Det är en markant skillnad på hur trafikanterna beter sig om det är blinkande blåljus i vägkanten. Då står de på bromsen, säger Göran Gunnarsson.
Arbetsmiljöverket pekar i sitt beslut på att situationen och reglerna ser olika ut i landet. Beslutet om skyddsbyxor i Örebro län kan följas av liknande krav i andra län som inte infört skyddsutrustning, och Polisens ansvar som arbetsgivare är tydligt.
Tydligt ansvar
Det innebär att nödvändig skyddsutrustning redan nu är ett krav som omfattas av arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, reglerat i 3 kapitlet, 2 paragrafen av arbetsmiljölagen.
– Ert ansvar för arbetsmiljön gäller även under tiden ni har på er att uppfylla kraven. Ni ska alltid göra det som behövs, så att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet, skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.
Stefan Reis har handlagt ärendet vid Arbetsmiljöverket. Han är arbetsmiljöinspektör och har satt sig in i de risker som eftersöksjägare utsätts för.
Farligt arbete
– Det är en farlig arbetsmiljö, och i det här fallet är det tydligt att arbetsgivaren inte har försett jägarna med rätt skyddsutrustning, säger Stefan Reis.
Föreläggandet som nu drabbar Polisen i Örebro kan på sikt omfatta polismyndigheten i alla län där vildsvin finns i vilda bestånd.
– Vi för en dialog, det här är ett välkänt problem där det ska bli spännande att se var det landar. Det bästa är förstås om de här frågorna kan lösas på frivillig väg, säger Stefan Reis.
Föreläggande och vite
Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd.
Ett vite är ett penningbelopp som man kan tvingas betala om man inte följer en myndighets beslut.
Källa: Arbetsmiljöverket
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.