Jägareförbundet Mitt Norrland är kritiskt till hur länsstyrelsen schablonmässigt avlyst småviltjakten på statens mark. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förbundet kritiskt mot länsstyrelsens avlysningar

Jägareförbundet Mitt Norrland är emot länsstyrelsens schablonmässiga avlysningar av småviltjakt. I höstas öppnade länsstyrelsen åtta jaktområden efter ett möte med länsföreningen.
– Det var förvånansvärt enkelt för länsstyrelsen att öppna de tidigare avlysta områdena, säger Gun Fahlander som är ordförande i Jägarförbundet Mitt Norrland.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.

Jägareförbundet anser att det inte behövs några avlysningar av småviltjakt i områden där det jagas älg.

– Jägarna måste kunna samsas även i Jämtland. Det går alldeles utmärkt i andra län och då går det naturligtvis även här, säger Gun Fahlander.

Hon och förbundet efterlyser ett gemensamt regelverk på statens marker i samtliga fjällän.

– Olika län gör olika tolkningar. Det är märkligt eftersom det är samma lagstiftning som de ska förhålla sig till, säger Gun Fahlander.

 

Ökade jaktmöjligheter

Gun Fahlander anser att det är viktigt att så många jägare som möjligt har möjlighet att komma ut på jakt.

– Det finns så otroligt mycket jaktmark på statens marker och den måste så många som möjligt ha möjlighet att nyttja på bästa sätt.

I samband med att länsstyrelsen avlyste stora småviltjaktområden på grund av älgjakt förra hösten höll förbundet ett möte med länsstyrelsen Jämtland. Kort därefter öppnade länsstyrelsen åtta tidigare avlysta områden.

– Länsstyrelsen kontaktade därefter samebyarna ordförande och sedan öppnades områdena för småviltjakt. Det var förvånansvärt enkelt för länsstyrelsen att öppna de tidigare avlysta områdena, säger Gun Fahlander.

 

Vill förändra

Jägareförbundet Mitt Norrland har nyligen kontaktat länsstyrelsen Jämtland för att boka in ett uppföljningsmöte på den träff man hade förra hösten.

– Vi måste ha en fortsatt dialog och få bort de schablonmässiga och onödiga avlysningarna som görs av länsstyrelsen, säger Gun Fahlander.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev