Foto: Kjell-Erik Moseid

Förbundet: Avlysningar lägger hinder för fjälljakten

Jägareförbundet är kritiskt till länsstyrelsernas schablonmässiga avlysningar av fjälljakten. Nu öppnas åtta tidigare stängda områden för småviltjakt i Jämtlands län.

Jägareförbundet skriver i ett uttalande från tre länsordförande i norr att förbundet bland anser att avlysning av småviltjakten med hänvisning till älgjakt, som Svensk Jakt tidigare skrivit om, inte är ett rimligt motiv, då småviltjakt enligt förbundet inte kan ses som ett besvärande intrång.

Att bedriva älgjakt och småviltjakt på samma område har också visat sig fungera bra i Norrbottens län där länsstyrelsen gör en annan tolkning av reglerna än exempelvis Jämtland, påminner länsföreningarna.

 

Få och små begränsningar

Jägareförbundet anser dessutom att samverkan med länsstyrelser och samebyar måste öka, så att det går att finna möjligheter istället för begränsningar samt att det ska vara så små och få avlysningar av områden under så kort tidsrymd som möjligt.

Dialog med berörd sameby har, enligt förbundet, lett till att åtta tidigare stängda jaktområden öppnas idag, fredag, för småviltjakt på statens marker.

Uttalandet är undertecknat av Mikael Samuelsson, K G Abramsson samt Gun Fahlander. Uttalandet kan läsas i sin helhet här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev