Foto i hägn: Olle Olsson

Foto i hägn: Olle Olsson

Klart: Fel av domstol att minska lodjurstilldelning

Det var fel av förvaltningsrätten att stoppa delar av årets licensjakten på lodjur i Örebro län. Det slår Kammarrätten i Sundsvall fast i en dom.

Det var strax före jul som länsstyrelsen i Örebro län beslutade att tre lodjur skulle få licensjagas i länet.

Men i början av februari prutade en oening förvaltningsrätt ner tilldelningen till två lodjur. Detta efter en överklagan av föreningen Jaktkritikerna.

 

Felaktig grund

Den 19 februari avslöjade Svensk Jakt att förvaltningsrätten i Luleå i sin dom hänvisade till måltal som inte existerar inom lodjursförvaltningen. Domstolen hänvisade till något som de kallar för ”regional gynnsam bevarandestatus”. Men det finns bara en gynnsam bevarandestatus för lodjur – och den är nationell.

 

Dömt efter påhittade mål

Domare i målet var Eva Westerlund. Hon hade själv lämnat en avvikande mening i den dom som avkunnades – och var alltså emot att licensjakten på lodjur skulle prutas ned. Och när hon fick frågan varför förvaltningsrätten hittat på ett eget måltal och sedan dömt efter det påhittade målet svarade hon så här:

– Det är naturligtvis inte bra att domen kan tolkas på det på det sättet som du gör. Det får jag och domstolen ta på oss, sa Eva Westerlund.

 

Länsstyrelsen överklagade

Dagen efter överklagade länsstyrelsen i Örebro län förvaltningsrättens dom. Länsstyrelsen skrev i ett pressmeddelande att myndigheten inte delar förvaltningsrättens tolkning av begreppet gynnsam bevarandestatus. Länsstyrelsen anser utifrån en bedömning av jaktutrymme för licensjakt att det finns jaktutrymme för tre lodjur i Örebro län.

 

Fel av förvaltningsrätten

Och i dag, torsdag, har Kammarrätten i Sundsvall avkunnat sin dom. Och i den framgår att förvaltningsrättens dom upphävs. Det var alltså rätt beslut av länsstyrelsen att tillåta licensjakt på tre lodjur i Örebro län.

Kammarrätten slår fast i sin dom att gynnsam bevarandestatus för lodjur är 870 individer. Vid den senaste inventeringen av lodjur vintern 2017/2018 beräknades antalet lodjur i Sverige till cirka 1 202 djur.

Kammarrätten skriver: ”De fastställda miniminivåerna som gäller regionalt måste sammantaget motsvara minst det nationella referensvärdet för arten. Genom detta säkerställs att det nationella målet inte underskrids. För det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, som Örebro län tillhör, har Naturvårdsverket beslutat miniminivån för lodjur till 62 årliga föryngringar. Den senaste inventeringen i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet visade 75,5 kvalitetssäkrade föryngringar.

För Örebro län har Naturvårdsverket beslutat miniminivån för lodjur till 9,5 föryngringar. Under den senaste inventeringsperioden dokumenterades 10 föryngringar i Örebro län.

Kammarrätten finner inte skäl att ifrågasätta de redovisade inventeringsuppgifterna och lägger dessa till grund för bedömningen av om den beslutade lodjursjakten försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.”

 

Tre dagar kvar

Därmed tillåts alltså jakt på ett lodjur i det norra området av Örebro län med vägarna E18/E20 som sydlig gräns.

– Länsstyrelsen har öppnat rapporteringsmöjligheten för lodjursjakten i enlighet med vårt lobeslut. Det är alltså fritt fram att jaga lodjur i enlighet med länsstyrelsens beslut i den norra länsdelen, säger Mona HansErs handläggare vid länsstyrelsen i Örebro län.

Jakttiden på lodjur sträcker sig till och med den 31 mars. Sista dag för jakt är alltså nu på söndag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev