Skogsbolag får skyddsjaga älg i Västerbotten
Sveaskog och Holmen skog ville ha skyddsjakt på 70 älgar i Västerbottens inland.
Skogsbolagen menar att ansökan ska ses som ett uttryck för en misslyckad förvaltning med ett ohållbart betestryck, men länsstyrelsen ger bara tillstånd för skyddsjakt på 20 älgar.
Den 8 februari skickade Sveaskog och Holmen skog in en skyddsjaktsansökan på älg till länsstyrelsen i Västerbotten. Ansökan omfattar 70 älgar fördelade på fyra områden runt Lycksele, Storuman och Åsele i Västerbottens inland.
Bakgrunden till ansökan är att skogsbolagen gjorde en överflygning med helikopter över områden där älgar brukar samlas vintertid. Cirka 230 älgar observerades i fyra olika områden.
Misslyckad förvaltning
I skyddsjaktansökan skriver företrädarna för Sveaskog och Holmen Skog:
”Problemet med nuvarande ansamlingar av älg är att de har uppstått efter ordinarie jakttid vilket då innebär att vi genom ordinarie jakt inte har kunnat påverka situationen lokalt. Mänsklig störning har inte genomförts av den anledningen att det har prövats vid ett flertal tillfällen tidigare med utebliven bestående effekt. Ur vårt perspektiv är skyddsjakt med syfte att reducera den lokala tätheten det enda alternativ som återstår för att minska betestrycket i ovan beskrivna områden.”
Vidare står följande att läsa i ansökan om skyddsjakt:
”Behov av skyddsjakt är enligt vår uppfattning tyvärr ett uttryck för en misslyckad förvaltning, dock är det ett verktyg som är nödvändigt att nyttja vid situationer då ansamlingar av älg är för stora och betestrycket blir ohållbart för den utsatte fastighetsägaren.”
Skogsbolagen hävdar att skadenivåerna i de aktuella områdena ligger på mellan 10 till 32 procent.
Skogsbolagen Holmen skog, Sveaskog och SCA har även lokalt gått ut med information om varför det behövs skyddsjakt. I den informationen skriver skogsbolagen att av de 14.500 tilldelade älgarna, återstår drygt 2.000 älgar att fälla.
Vidare skriver skogsbolagen att en eventuell skyddsjakt kommer att bedrivas som smyg- och tryckjakt i små såtar med utställda passare.
Köttet från de skjutna älgarna vill skogsbolagen skänka till skolmatbespisningar i området.
Beslut om skyddsjakt
Länsstyrelsen har nu tagit beslut om skyddsjakt på älg, men tycker det räcker med att 20 älgar skjuts.
Så här står det i beslutet:
”Länsstyrelsen bedömer efter den bakgrundsbeskrivning och redogörelse som gjorts i ansökan att den situation som råder kan motivera en begränsad skyddsjakt i syfte att mildra problematiken. Skyddsjakten ska inte ses som ensam lösning på beskriven problembild, utan ska vara ett komplement i det särskilda fallet till andra åtgärder över tid som ska förebygga och minska skadorna.”
Vidare skriver länsstyrelsen:
”Skyddsjakten har inte som huvudsyfte att vara beståndsreglerande då detta på lång sikt ska hanteras genom ordinarie jakt. Däremot har skyddsjakten till syfte att skingra och fördela de älgar som i nuläget orsakar skador så att dessa inte uppehåller sig i ett och samma bestånd med stora skador som följd. Jakten bör därför genomföras vid flera tillfällen där högst ett eller två djur skjuts vid varje jakttillfälle.”
Dessutom påpekar länsstyrelsen vikten av försiktighet i jakten och att hänsyn tas till snöförhållandena.
”Jakten ska därför genomföras som smyg-, vak eller tryckjakt där ett fåtal jägare handmotar älgarna ur ett bestånd mot utställda passkyttar. Då hondjur kan vara långt gångna i sin dräktighet rekommenderas att jakten inriktas på handjur.”
Jakten får bedrivas fram till och med den sista februari.
Bättre dialog efterlyses
Jägarrepresentanter tycker att skogsbolagen återigen skyller på jägarna att inte målen uppnåtts vad gäller avskjutningen.
– Vi har full förståelse för att anhopningar av älg kan ställa till med problem i form av betesskador. Jag tycker man kunde utreda fler alternativa lösningar, säger Åsa Holmgren, ordförande för Jägareförbundet i Lycksele.
Hon fortsätter:
– Dialogen blir inte bättre när man kritiserar jägarna för att inte ha gjort jobbet.
Calle Franklin, ledamot i Jägareförbundet Västerbottens styrelse, säger att jägarna verkligen försöker nå målen.
– Alla jaktlag gör vad de kan under höstens jakt. Det pratas också bara om att nå avskjutningsmålen, men det pratas inget om kvalitén i älgstammen. Vi hade önskat att länsstyrelsen betonat att skyddsjakten bör inriktas på kalv i första hand.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.