”Tillgängligheten är en ledstjärna”

Startskottet har gått för Jägareförbundets projekt Jakt för alla.
När vi fick nys om projektet blev vi genast intresserade och nyfikna. Det här är en ny värld som öppnar sig för våra medlemmar. En värld som vi inte riktigt tänkt på tidigare, säger Daniel Lundh från Förbundet Unga Rörelsehindrade (FUR), som deltog i startseminariet för projektet i februari.

 

Som en uppstart på samarbetet träffades de svenska handikapporganisationerna på Svenska Jägareförbundets nationella kansli Öster Malma utanför Nyköping. Det är första gången som alla Sveriges handikapporganisationer går ihop i ett gemensamt projekt med samma mål.

Tillgängligheten är en ledstjärna för vårt förbund och stämmer bra överens med projektets syfte. Men historiskt sett har vårt arbete för att öka tillgängligheten för

 

Daniel Lundh

rörelsehindrade hållit sig så att säga till bebyggda områden. Friluftslivet har inte tidigare funnits med, fortsätter Daniel Lundh.

Han tror att för medlemmarna i FUR kanske det i första hand handlar om att komma med ut i naturen. Men att ett jaktintresse kan vakna som ett nästa steg.

Vi trycker helt enkelt på lite nya knappar i och med det här projektet så får vi se vad det hela leder till.

 

Mycket på gång

Mycket är på gång under året och en hel del finns att göra. Framför allt genomförs flera aktiviteter på olika jaktskyttebanor framöver, säger Rikard Södergren, projektledare på Jägareförbundet.

Vårt mål är att öka tillgängligheten och möjligheterna till jakt,  förbättra chanserna för personer med nedsatt rörlighet att komma ut i naturen och kunna delta i jägargemenskapen.

Det finns också en hel del diskriminering att ta tag i, bland annat när det gäller dispenser från Terrängkörningslagen.

Länsstyrelserna beviljar dispenserna olika, i en del län får man bara köra i terräng på barmark på den egna jaktmarken och i andra län i hela länet. Bägge varianterna diskriminerar en jägare som behöver förflyttnings hjälpmedel för att jaga att besöka jaktkamrater och jaga på andra jaktmarker, säger Rikard Södergren.

Tillgänglighet handlar också om utbildning och att kunna ta Jägarexamen.

Övriga samarbetsorganisationer som ingår i projektet är DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, IfA Intressegruppen för Assistansberättigade, Förbundet Unga Rörelsehindrade, Neurologiskt Handikappades Riksförbund och Reumatikerförbundet. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev