Beaglen bjöd deltagarna på ett fint hardrev. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jakt för alla: Haren kom i pass men drog längsta strået

Premium

Beaglen Stigsjödalens Tosca har hittat harens avhopp och nu vänder drevet tillbaka mot passarna. Skallen hörs allt tydligare och långt där borta efter skogsvägen ser vi haren.

I cirka tio års tid har Jägareförbundet arrangerat Jakt för alla på Sveaskogs marker i Tjuvbäcken strax norr om Morjärv i Norrbotten.

Jakt för alla startade från början med fokus på jägare med funktionshinder, men har genom åren även kommit att inkludera fler av Jägareförbundets prioriterade målgrupper: ungdomar, kvinnor och nya jägare i allmänhet.

 

Många nya

Arrangemanget lockade även detta år många nya jägare.

Från Råneskolan kommer varje år ett gäng ungdomar som läser jägarexamen på lektionerna Elevens val.

– I år är det 23 elever som läser jägarexamen, berättar musikläraren och jägaren Daniel Nyström, som sedan 2008 är ansvarig för jägarexamen vid skolan.

– Det var läraren Kjell Brännström som i början av 1980-talet introducerade jägarexamen på Råneskolan. Det är flera andra skolämnen som kommer in i jägarexamen och inte minst lär sig eleverna studieteknik, fortsätter Daniel, som tog över stafettpinnen som ansvarig för jägarexamen när Kjell gick i pension.

 

Alla deltagare med hundförarna Sven Granström och Uggleskogens Asta, Johan Hägglund med Stigsjödalens Tosca, Michael Barchéus med Harklockans Finn-Azzi samt Axel Nordberg med Nordsjölidens Zelda. Foto: Lars-Henrik Andersson

Olika jaktformer

Han berättar att eleverna även jobbar med viltvård, genomför styckutbildning och matlagning.

– Jakt för alla är jättebra. Det ger eleverna möjlighet att ta del av olika jaktformer, säger Daniel Nyström.

Jakt för alla genomförs i samarbete med Jägareförbundet Kalix, Norrbottens Stövarklubb, Norrbottens Beagleklubb, Sveaskog och Naturbruksgymnasiet i Kalix.

 

Peter Larsson med sonen Edvin Larsson, 14 år, deltog i jakt för alla. Edvin läser nu jägarexamen och vill gå i sin fars och sina syskons fotspår och bli jägare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fyra jaktområden

Ett 30-tal deltagare sökte sig på onsdagsmorgonen till samlingsplatsen vid Tjuvbäcken, där naturbruksgymnasiet såg till att alla morgontrötta jägare fick en kopp kaffe.

Förutom högstadieelever deltog flera nyblivna jägare i varierande ålder. De delades in i fyra jaktområden med en drivande hund i varje område.

 

Marjolein Van Der Geer från Luleå fällde sin första hare för tre år sedan i samband med arrangemanget Jakt för alla. Den här gången fick hon se både hare och tjädertupp på sitt pass. Foto: Lars-Henrik Andersson

Avhopp utom skotthåll

En av hundarna, beaglen Stigsjödalens Tosca, som ägs av jaktvårdskonsulenten Johan Hägglund, reste en hare ganska snabbt och bjöd deltagarna på ett fint drev. Haren kom till slut i pass men gjorde ett avhopp strax utom skotthåll för Erik Bengtsson, Kalix, som har jagat i ett par år.

– Jag tyckte inte det var riktigt läge att skjuta, säger han.

Efter jakten bjöd naturbruksgymnasiet alla deltagare på lunch vid eldstaden där förmiddagens upplevelser avhandlades mellan tuggorna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev