Nu kan äntligen Stefan Edvardsson, tack vara dispensbeslut från länsstyrelsen, ta ett pass som är inte beläget på väg. Foto: Per Jonson

En jaktsäsong med friheten åter: ”Känns fantastiskt”

Stefan Edvardsson, Trollhättan, lider av MS och har svårt att gå. Men tack vare ett generöst beslut från Länsstyrelsen i Västra Götalands län har han den senaste jaktsäsongen åter kommit ut till skogen igen, på riktigt.

– Nu kan jag vara med på passlottningen igen. För andra kanske det inte är så märkvärdigt men efter att ha fått lättillgängliga vägpass i många år känns det fantastiskt att kunna dra ett pass även om det ligger långt in i skogen, säger Stefan Edvardsson.

I över 20 år har Stefan Edvardsson, nu 56 år, haft diagnosen MS (multipel skleros). Det är en neurologisk sjukdom som sätter sig på det centrala nervsystemet och orsakar funktionsnedsättning.

– Jag minns när jag gick och bandade ko och kalv med en gråhund. Det var något år före diagnosen och jag förstod inte varför benen på mig inte svarade som de skulle. Det tog lång tid innan vi fick älgarna i pass och dagen efteråt var jag helt slut i kroppen.

Försämring

Inte nog med att Stefan fått kämpa med sin sjukdom. I tillägg har han dessutom haft problem med synen och diskbråck i nacken. MS-behandlingen gör att immunförsvaret under långa perioder är dåligt och därför är tidsfönstren för operationer begränsade.

– Jag fick för ett par år sedan operera båda mina händer samt båda ögonen, allt under en fyraveckorsperiod. Det var påfrestande.

De senaste sex–sju åren har Stefan på grund av funktionsnedsättningen inte kunnat vara med på jakten som vanligt. Spontaniteten har varit som bortblåst.

– Jag har känt mig begränsad och deltagandet har successivt minskat på grund av detta.

Kryckan är lika obligatorisk som bössan på jakten. Foto: Per Jonson

Mängder att fylla i

Det är länsstyrelsen som kan bevilja rörelsehindrade dispens att använda motorfordon under jakt och Stefan Edvardsson hörde därför av sig till Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Jag blev instruerad om att fylla i formulär som fanns på nätet, men de var väldigt omfattande. Jag gjorde två försök men kom aldrig igenom alla dokument och tröttnade. Jag kände mig särbehandlad och ifrågasatt.

En öppning

Det gick något år men i slutet av 2022 fick Stefan via en bekant reda på att det kanske fanns en öppning.

– Jag blev tipsad om att kontakta länsstyrelsen igen. Denna gång ringde jag handläggaren som var väldigt tillmötesgående och bad mig skicka ett mejl.

Stefan Edvardsson beskrev sin situation och bifogade både läkarintyg samt kartor och information om de olika jaktlagen han var med i.

Jag kunde inte riktigt tro mina öron när handläggaren meddelade att jag fått ett flerårigt och generellt tillstånd för hela länet.

Stefan Edvardsson

– Det dröjde ett par veckor så fick jag svar. Jag kunde inte riktigt tro mina öron när handläggaren meddelade att jag fått ett flerårigt och generellt tillstånd för hela länet. Nu kan jag till och med hänga med på jakter när jag blir inbjuden av kamrater i andra jaktlag. Jag har fått friheten åter.

Länsstyrelsen beviljade allmän dispens från 1 § i terrängkörningslagen och 22 § i jaktförordningen. Dispensen gäller hela Västra Götalands län och gäller fram till sommaren 2027.

Livsglädjen tillbaka

Att vara svårt sjuk påverkar livet och när det stora fritidsintresset inskränks blir det en extra börda.

– Jag har tack vare länsstyrelsens dispens fått tillbaka gnistan. Det har bidragit otroligt mycket till mitt välbefinnande.

Stefan Edvardsson har äntligen fått möjlighet till rörelsefrihet under jakt. Foto: Per Jonson

Natt och dag

Nu har snart Stefan Edvardssons första jaktår med ökad rörelsefrihet gått och det har verkligen varit som natt och dag för honom.

– Jag har kunnat sticka ut och pyrscha om jag fått lust en eftermiddag. Jag kan också planera min jakt på nytt, åka runt och inspektera viltväxlar där jag kan passa, och ta mig till pass jag tidigare bara kunde drömma om.

Men med tillståndet kommer också ett ansvar. Stefan Edvardsson säger att han är väldigt noga att agera korrekt.

– Det är viktigt att jag sköter mig så ingen kan ifrågasätta min användning av fyrhjuling. Jag är också väldigt noga med skytteträning så att mina jaktkompisar ser att jag klarar av skyttet trots att jag har svårt att röra mig.

Inspirera

Stefan Edvardsson hoppas och tror hans möjligheter till jakt ska inspirera andra rörelseförhindrade att ta kontakt med länsstyrelsen i sina respektive län.

– Länsstyrelser agerar på olika sätt, men beslutet jag fick kanske kan få andra länsstyrelser att också fatta frikostiga beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev