Vid älgen, Jens Eriksson och William Jonsson samt hunden Dimma som drev fram älgen. Från vänster Martin Häll, Melker Holm, Pontus Axgart, Thomas Roht, Peter Karlsson, Jonas Johansson, Kasper Eiderbor Larsson, Amanda Dauksz, Thomas Jonsson, Jonas Eliasson, Robert Bergman och Janne Setterberg. Foto: Jörgen Linander

Två älgar fälldes när Jakten för alla drog ut på premiärjakt

Årets älgjakt med gänget i Jakten för alla blev en mycket trevlig och lyckad tillställning.

Vi träffades i Hamra den 31 augusti för att hälsa på varandra och gå igenom ett pm inför jakten. För en del av oss så är det fjärde året vi jagar älg tillsammans så det blev ett kärt återseende, men det var såklart även roligt att träffa nya deltagare.

Morgonsamling på premiärdagen. Foto: Jörgen Linander

På premiärdagen var det spänd förväntan i luften när vi träffades på morgonen, passen fördelades och hundgången presenterades. Sen åkte vi till skogs.

Det blev en fin morgon men vi gick lottlösa i förmiddagens såte.

Vi bröt jakten för gemensam sopplunch innan vi omgrupperade oss och gick på eftermiddagens såte, där fick vi fart på en älg men det blev stolpe ut.

Jakten för alla

Jakten för alla startades 2015 av Jonas Johansson från Mariestad som själv har en funktionsvariation sedan elva års ålder då han på grund av cancer fick amputera sitt vänstra ben. Men det stoppade inte Jonas från att ta sig ut i skogen och det visade sig att det går att jaga och ta sig fram i skogen med kryckor.

Han ville med sitt initiativ visa och möjliggöra för andra det går att jaga med funktionsvariationer.

Sommaren 2015 tog Jonas kontakt med Anders Johansson som är jaktansvarig på Sveaskog och berättade om projektet och att de sökte jakttillfällen eller jaktmark. Han var positivt och hjälpande, så till hösten hade de sin första jakt i Jakten för alla.

Tillsammans med Sveaskog och det Första jaktlaget i Skrälldalen som är ett projekt tillsammans med Jägareförbundet Gävleborg, de var då 5 deltagare.

Sedan dess har de haft många andra jakter med, bland annat klövviltjakt på Stora Eks egendom och kaninjakt på Gotland. Det brukar finnas 4–5 olika jakttillfällen per år runt om i Sverige.

Hösten 2020 hade de sin första älgjakt tillsammans med Jägareförbundet Gävleborg i Sidertjärn, som blev ett populärt evenemang och har fortsatt vara de sen dess.

På kvällen träffades vi för gemensam middag och gick igenom dagens jakt samt planerade för morgondagen.

Regn och älgar

Lördagen bjöd på riktigt älgjaktväder. Framåt klockan nio på morgonen öppnade himlen sig, men i samma veva så fick vi fart på två älgar så det var bara att låta kläderna skydda mot regnet och hålla ut.

Jakten gick fram och tillbaka mellan ett par passkyttar, till slut gick det ut på William Jonsson från Järvsö som fick fälla sin andra älg i livet.

Gemensam urtagning där Lars Engström visade hur det går till. Foto: Jörgen Linander

Vi tog gemensamt hand om den och då ett par jägare inte hade varit med och tagit ur eller flått en älg så blev det ett ypperligt utbildningstillfälle.

En fin tjur

Söndagen bjöd på fint väder och snabb älgjakt. Samtliga hundar fick tag på älg direkt och inom en timme så hade en fin tjur gått ut på Jens Eriksson från Strömsund som fick fälla sin första tjur.

Jonas Eliasson visade Kasper Eiderbor Larsson hur man hittar atlaskotan vid omhändertagandet av älgen. Foto: Jörgen Linander

Vi avslutade förmiddagen med en sopplunch innan vi summerade helgen och skildes åt med ett par jaktupplevelser rikare.
Stort grattis till skyttarna säger vi och tackar alla för en trevlig helg!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev