Jägareförbundets naturvårdsstrateg Fredrik Widemo informerar länsstyrelsepersonal om det välskötta skogsbrynets betydelse för den biologiska mångfalden. Ett uppdrag inom ett allmänt uppdrag. Foto: Jan Henricson

Jägareförbundets naturvårdsstrateg Fredrik Widemo informerar länsstyrelsepersonal om det välskötta skogsbrynets betydelse för den biologiska mångfalden. Ett uppdrag inom ett allmänt uppdrag. Foto: Jan Henricson

Konkurrensverket utreder upphandling av allmänt uppdrag

Konkurrensverket har inlett ett ärende för att utreda upphandlingen av det så kallade allmänna uppdraget, som Jägareförbundet sköter. Bristen på en offentlig upphandling har anmälts av såväl Naturskyddsföreningen i Blekinge som en privatperson.

I slutet av mars anmälde Naturskyddsföreningen i Blekinge frågan om upphandlingen av det allmänna uppdraget till Konkurrensverket. Föreningen anser att man själv är lämplig att sköta det arbete angående vilt och jakt som Jägareförbundet idag gör på statens uppdrag.
Men frågan hade väckts tidigare än så. Redan i slutet av förra året begärde privatpersonen Sverker Lidén i Vara att Konkurrensverket granskar hur upphandlingen går till.
– Så är det, och vi har öppnat ett ärende för att utreda frågan. Vi undersöker nu vad allmänna uppdraget innebär och hur pengarna fördelas, säger biträdande enhetschefen Mattias Berger på Konkurrensverket.

 

Liggande ärende

När granskningen är klar eller vad man kommit fram till kan inte Berger svara på.
– Nej. Ärendet har blivit liggande. Det har prioriterats ned på grund av annat, så vi är bara i början av granskningen, säger Mattias Berger.
Enligt anmälan till verket från Sverker Lidén bryter regeringen mot lagen om offentlig upphandling när man ger Jägareförbundet uppdraget utan att fråga andra intressenter. Han kallar det för ett ”stöd kamouflerat till ett offentligt uppdrag”.
Det finns andra som kan erbjuda samma tjänster som Jägareförbundet. Till exempel Skogsstyrelsen, LRF, Hushållningssällskapet eller varför inte Naturskyddsföreningen, skriver Lidén i sin anmälan.

 

Hög kompetens

Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld har tidigare kommenterat frågan om en utredning:
– Tittar man på vad Jägareförbundet gör inom ramen för allmänna uppdraget blir det orimligt att det ska bli föremål för upphandling. Jag vill hävda att det är vår höga kompetens och organisation som gör det möjligt att lösa uppdraget. Det är inget som kan växla från en organisation till en annan mellan åren, sa Bo Sköld då till svenskjakt.se.

Fakta

Allmänna uppdraget

Svenska Jägareförbundet har länge haft statsmaktens förtroende att leda arbetet med jakt och viltvård i landet. År 2005 preciserades emellertid det allmänna uppdraget i en utredning av Madeleine Emmervall. Där konstaterar hon att ”Jägareförbundet har på ett förtjänstfullt sätt utfört uppgiften, enligt det allmänna uppdraget, att leda delar av viltvården och jakten i landet".
I preciseringen delas det allmänna uppdraget in i några huvudgrupper:

• Övergripande information
• Information om praktisk jakt och förvaltning av vilt
• Viltövervakning
• Älgförvaltning
• Vilt och trafik
• Yrkesmässig jägarutbildning

Jägareförbundet ska vidare fortsatt verka för en god etik vid all jakt med hund.
Varje anställd på Jägareförbundet rapporterar varje månad de timmar och övriga kostnader man ägnat åt de olika verksamheterna. Rapporterna sammanställs och redovisas årligen till Regeringen, tillsammans med en analys av hur målen uppfyllts.
Det allmänna uppdraget finansieras genom medel ur Viltvårdsfonden dit alla jägare betalar 300 kronor varje år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev