Jägare ska jaga granbarkborrar
Under sommaren har stora skogsområden i de södra delarna av landet drabbats av omfattande angrepp av granbarkborre. Nu uppmanar Skogsstyrelsen jägarna att titta över skogen i samband med jakt.
Nya angrepp och färska påslag på gran ska så snabbt som möjligt tas ut som virke för att minska barkborrens möjlighet att föröka sig. Skogsstyrelsen ser en möjlighet att ta hjälp av jägarna, som i många fall också är skogsägare, för att snabbt upptäcka nya skador.
– Vi behöver ta till all hjälp som tänkas kan. Här tror vi jägarna, som ofta själva är skogsägare, kan göra en insats och titta extra efter barkborrens spår. Ju tidigare angreppen upptäcks desto lättare att lindra de omfattande angrepp vi räknar med till våren, säger Ove Arnesson, skadesamordnare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Gynnsam sommar
Sommaren har varit varm och det har gynnat granbarkborren. Angreppen beskrivs som extra svåra i år. Flera län i södra Sverige beskriver en situation som man inte haft på decennium.
Skadorna kan bli ekonomiskt kännbara.
Skogsstyrelsen påpekar att angripna granar ska fällas och transporteras bort, eller barkas så snart som möjligt. Vid större angrepp kan det vara läge att avverka hela beståndet, vilket kräver en avverkningsanmälan.
Träd som varit döda en längre tid ska däremot inte avverkas.
Så upptäcker du skador
Så här kan du se om det finns granbarkborrar i din skog.
• Titta nära platser som tidigare haft angrepp av granbarkborre.
• Leta särskilt efter granar där barren är gröna – gulgröna och har barken avfläkt på delar av stammen några meter upp, har rödbrunt gnagmjöl på marken nedanför stammen och som tappar gröna barr. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborre.
Källa: Skogsstyrelsen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.