Flera förklaringar till älgdöd
Trots att veterinärerna på SVA obducerat ett stort antal älgar från södra och mellersta Sverige har man inte hittat någon gemensam orsak till den så kallade älgdöden.
– Älgarna har dött av lite av varje. Precis som älgar alltid har gjort, säger Jonas Malmsten, SVA, som är medförfattare till rapporten Varför dör våra älgar, som publicerats i dagarna.
Under sommaren och hösten 2012 kom många rapporter om påträffade sjuka och döda älgar från mellersta och södra Sverige. Bland annat från Södertörn, östra Skåne, Kronoberg och Blekinge.
Därför intensifierade Statens veterinärmedicinska anstalt sin älgövervakning. Bland annat avsattes speciella resurser för att man skulle få in så många hela älgkroppar som möjligt för undersökning.
Från juli 2012 till februari 2013 obducerades 52 hela älgar på SVA. Huvuddelen av dessa kom från Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. Något som förklaras med den kortare transportvägen till SVA i Uppsala samt att många av de älgar som påträffades i Blekinge och Skåne var så förruttnade att det inte ansågs meningsfullt att undersöka dem närmare.
Ingen ny sjukdom
Trots det stora materialet och trots rapporterna om ökad dödlighet i älgstammen, har man inte hittat något nytt sjukdomssyndrom i hos älgarna. Inte heller kan man i nuläget säga att dödligheten är större än normalt.
– Däremot har en större andel älgar allvarliga mag- och tarmparasiter än vad som är fallet i tidigare undersökta djur. Vi har diskuterat och analyserat vad det beror på och har inte kommit fram till något entydigt svar. Men det kan förklaras av klimatet, att vi hade en ovanligt blöt sommar 2012, säger Jonas Malmsten.
I rapporten noterar man att hälften av de undersökta älgarna som huvuddiagnos hade någon typ av allmäninfektion orsakade av bakterier eller parasiter. Kraftiga angrepp av löpmagsmask och piskmask i blindtarmen är inte något som man tidigare har observerat hos vilda älgar.
Mot bakgrund av det specialstuderar SVA under 2013 vilka inälvsparasiter som finns hos älgarna, och vad dessa har för betydelse för älgens hälsotillstånd.
Fortsatta studier i Blekinge
Andra diagnoser som förklarar de undersökta älgarnas död är bland annat hög ålder, tumör, hudinflammation, trauma av något slag samt i ett fall virusinfektion.
Under hösten fortsätter SVA tillsammans med andra att särskilt undersöka älgar i Blekinge, vad gäller tiaminbrist, allmänt sjukdomstillstånd och reproduktion.
Förhoppningen är också att få till en större studie i länet, där man inte bara undersöker döda djur utan också studerar de levande älgarna och deras miljö, exempelvis hur fodersituationen är.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.