Polisen har överklagat

Polisen i Jämtlands län, genom rättschef Mats-Ove Edvinsson, begär nu hos Högsta förvaltningsdomstolen inhibition och prövningstillstånd avseende Kammarrättens beslut den 5 september att polisen ska återlämna omhändertagna vapen till en man från Lillhärdal.

Mannen, här kallad skoterföraren, har sedan gripandet i maj 2012 haft sina vapen omhändertagna av polisen. Han överklagade detta till Förvaltningsrätten, som emellertid gav polisen rätt.

Förvaltningsrättens beslut överklagade skoterföraren till Kammarrätten, som beslöt att polisen skulle återlämna vapnen till honom.

Nu yrkar jämtlandspolisen att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövingstillstånd och upphäver Kammarrättens dom och fastställer polismyndighetens beslut den 28 januari i år att omhänderta skoterförarens vapen.

Vidare yrkar Polisen att Högsta Förvaltningsdomstolen förordnar att Förvaltningsrättens dom tills vidare inte ska gälla, alltså inhibition.

 

”Åtal kommer att väckas”

”Som framgår av Kammarrättens dom har förundersökningsledaren bedömt att förutsättningar alltjämt föreligger att skoterföraren ska anses vara misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott, ett brott som kan medföra fängelsestraff. Förundersökningsledaren bedömning är att åtal kommer att väckas under oktober månad”, skriver Mats-Ove Edvinsson i överklagan till Högsta förvaltningdomstolen.

Jämtlandspolisens rättschef skriver vidare:

”Polisen anser att det därför är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas då Kammarrätten inte i tillräcklig utsträckning beaktat det grova jaktbrott som skoterföraren är misstänkt för.” 

Polisen anför vidare att Kammarrätten borde ha beaktat att skoterföraren alltjämt är misstänkt för det aktuella brottet.

”Utredningen har således inte resulterat i att skoterföraren kunnat avskrivas från misstankarna. Vidare har åklagaren redovisat att det fortfarande är troligt att hon kommer att väcka åtal mot skoterföraren och övriga misstänkta gärningsmän. Polisen anser att det därmed är sannolikt att hans vapentillstånd slutligt kommer att återkallas. Några särskilda omständigheter som skulle tala mot ett omhändertagande av vapnen har inte framkommit”, skriver Polisen i överklagan.

Leif Eriksson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev