Den så Kallade Dalarövargen misstänks för angrepp på får vid Tyresta gård. Foto: Privat

Varg angrep får i Haninge

Varg angrep under lördagsnatten fåren på Tyresta gård i Tyresta nationalpark söder om Stockholm. Två av fåren var mycket svårt skadade när de hittades och ett tredje får låg dött i hagen nära ladugården.

Tyresta gård och Tyresta nationalpark ägs av Naturvårdsverket och drivs av en stiftelse.

Länsstyrelsen har varit på plats och enligt Michael Jensen, anställd bonde på Tyresta gård, har länsstyrelsens besiktningsman bekräftat att angreppet gjorts av varg.

De två svårt skadade fåren avlivades på platsen.

– Vi har 60 tackor och omkring 100 får för närvarande. Fåren som angreps gick närmast gården och det var där vi trodde att det var säkrast, men vargen verkar ha gått över gårdsplanen och in i den del av hagen där vi har trästaket, säger Michael Jensen.

Länsstyrelsen har uppmanat honom att ta in fåren nattetid. En uppgift som är omöjlig att genomföra.

– Vi har separerat baggar från tackor och har ingen möjlighet att flytta ihop dem nu. Det skulle leda till tjuvbetäckningar och det helt enkelt inte möjligt, säger Michael Jensen.

 

Sändarförsedd vargtik

Den så kallade Dalarövargen har rört sig i området under några månaders tid. Vargtiken som har en aktiv sändare har ogenerat vandrat omkring i villaträdgårdar och vägkanter. Den har fram tills nu inte ställt till med några större problem, men nu växer oron i området.

Haninge kommun söder om Stockholm är tätbefolkat med både fårbesättningar, nötkreatur och många ridhästar.

– Det är en tragisk händelse, men jag är inte förvånad. Risken för att det ska hända igen är överhängande, säger Michael Jensen.

Prover har tagits på de döda fåren som ska DNA-analyseras. Sändaren på den Dalarövargen kan också bekräfta om hon fanns i området när fåren attackerades. Vargtikens sändare skickar signaler en gång per dag med positioner.

 

Oro bland grannar

Alexandra Anstrell bor som en av de närmaste grannarna till Tyresta gård. Hon har hästar, och är även aktiv kommunpolitiker för Moderaterna i Haninge kommun.

– Det här är ett tätbefolkat område där det inte fungerar att ha varg. Det skapar oro för oss som bor här, säger Alexandra Anstrell.

För henne finns det bara en lösning.

– Ja, den ska skjutas bort, säger Alexandra Anstrell.

Ytterligare attacker kan leda till en skyddsjaktsansökan på Dalarövargen. På Tyresta gård kommer nu bevakningen att öka.

– Vi har normalt sett bemaning från 07.00 till 24.00, men nu ska vi ha folk vid djuren dygnet runt, säger Michael Jensen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev