Renmarkskommitténs framtid diskuteras nu inom Tidöpartierna som inte är eniga i frågan. Liberalerna med Jakob Olofsgård i spetsen valde tidigare att försvara kommitténs ordförande samt att inte reservera sig mot delbetänkandet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Liberalerna vägrar uttala sig om Renmarkskommittén

Liberalerna bromsar en nedläggning av fjälljaktsutredningen. Partiets representant i Renmarkskommittén Jakob Olofsgård vill inte ställa upp på någon intervju. 

Enligt vad Svensk Jakt erfar finns det en vilja hos Tidöpartierna M, KD och SD att lägga ner Renmarkskommittén. Även Socialdemokraterna är inne på linjen (se separat artikel), eller i vart fall den del som handlar om jakten och fisket.

Skarpa svar

När remisserna droppade in i juni så var en överväldigande majoritet av svaren kritiska till kommitténs slutsatser, varav en del till och med ville lägga ner utredningen, bland andra Kiruna kommun.

Att kommitténs delbetänkande gick ut på remiss var en följd av en kompromiss mellan Tidöpartierna M, KD, SD och L. Alla samarbetspartier utom L var inne på linjen att entlediga kommitténs ordförande Eric M Runesson. Strax före jul fördes intensiva samtal som slutade i att Liberalerna fick igenom sitt krav att Runesson skulle sitta kvar. Dessutom slöts en överenskommelse att delbetänkandet skulle skickas ut på remiss. 

Locket på

Landsbygds- och infrastrukturdepartementet fick ta mot hundratals remissvar. Men sedan remisstiden gick ut i juni har det varit tyst från departementet. 

Jakob Olofsgård. Foto: Anna Hållams

Att det finns en tydlig spricka inom Tidöpartierna i fjälljaktsfrågan blev klart när delbetänkandet presenterades för drygt ett år sedan. Då reserverade sig M, KD och SD. Dock inte L som i ett särskilt yttrande, författat av Jakob Olofsgård, skrev: ”Jag står även bakom delbetänkandets lagförslag och den skiss på framtida reglering som bygger på en hänsynsmodell för upplåtelse av småviltsjakt och fiske.

Ensamrätt

Liberalernas ställningstagande innebär i praktiken att de ställer sig bakom Eric M Runessons slutsatser att samebyarna har ensamrätt till jakten och fisket. Något som kan innebära att alla som står utanför en sameby förlorar möjligheten att lösa ett jakt- eller fiskekort i fjällen enligt dagens system.

Samtal pågår

Nu på höstkanten har frågan om kommitténs framtid åter tagits upp i diskussioner mellan Tidöpartierna, erfar Svensk Jakt.

Huruvida Renmarkskommittén får fortsätta sitt arbete återstår att se.

I maj nästa år ska ett slutbetänkande presenteras av Renmarkskommittén, som under hösten också väntas se över frågan om älgjakten på statlig mark i Lappland.

Svensk Jakt har sökt Jakob Olofsgård för en kommentar. Han låter dock via Liberalernas presstjänst hälsa att han avböjer att kommentera.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Hoppa till verktygsfältet