Debatt: ”Hundförarna ska ha en eloge och inte kritik”
REPLIK. Etiken vid jakten med löshund har utvecklats positivt. Därför får Sveriges hundförare en eloge av mig som är lydnads- och eftersöksinstruktör i Jägareförbundet.
I debattrepliken Älgarna flyttas mellan grannlagen av många hundar kritiseras hundanvändningen i södra Sverige.
På de flesta jakter i södra Sverige jagar vi fler arter som vildsvin, dov, kron, rådjur och älg vid samma tillfälle. Inte sällan med flera lämpliga hundar i såtarna, varav många säkert jagar älg på sitt rastypiska vis.
Jag är uppväxt med drevkedja och skyttar. Det brukade vara 10–15 drevkarlar och cirka 25 skyttar. I dag har vi 1–5 hundförare men lika många skyttar, så vi är färre i skogen.
Att prata om topografi och gölar är inte relevant för hur älgstammen ser ut. Hundklubbarna gör ett bra jobb med sina raser, med avel och etik.
Nedröstad på möte
Denna debatt inleddes med att fyra ordförande för Jägareförbundets länsföreningar påstod att jakten med älghundar påverkar älgstammen negativt.
På Jägareförbundet Östergötlands senaste årsstämma röstades om en proposition med ett liknande innehåll, att älghundarna är orsak till en dålig älgstam. Delar av formuleringen finns med i de fyra ordförandenas debattinlägg.
Förslaget röstades ner med stor majoritet och att ordföranden såsom ordförande i Jägareförbundet Östergötland driver frågan vidare trots att medlemmarna sagt nej, är ett agerande som jag som medlem ifrågasätter starkt.
Kloka förslag
Under tiden har Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné presenterat sju steg för att förbättra älgstammen. Det är kloka förslag med möjlighet att få en positiv effekt.
Jag önskar att vi nu lägger den här debatten bakom oss och jobbar framåt och förhåller oss till den verklighet älgstammen befinner sig i, utan att leta syndabockar.
Vi vet varför älgstammen ser ut som den gör och det är viktigt att vi fortsätter arbeta med etik inom hund och jakt.
Ny spelare
I dag finns en ny spelare på banan i södra Sverige. Hur den framtida hundjakten kommer att se ut i södra Sverige med en rovdjurspolitik utan förvaltning, är en långt viktigare fråga för oss jägare att förhålla oss till.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.