fredag 19 april

Opinion

Debatt: ”Miljöpartiet älskar gröna jägare”

Per Gahrton. Foto: Ting Cheng/Miljöpartiet

I en insändare (på svenskjakt.se och i Svensk Jakt nr 11/2014) undrar Magnus Eriksson: ”Varför hatar MP mig?”. Han anger inte ett enda konkret bevis varför Miljöpartiet skulle hata jägare.

Jag kan försäkra honom och alla andra jägare att sanningen är den omvända, MP ”älskar” jägare som ser jakt som en del i vår kamp att skydda miljön och en levande natur.
När jag 1980 tog initiativ till bildande av Miljöpartiet, hade jag varit jägare i drygt tjugo år. Jag har förblivit jägare som partistyrelse- och riksdags- och EU-parlamentsledamot för MP.

Ingen fiende
Jag har aldrig kritiserats för detta inom MP, aldrig sett ett ”jaktfientligt” agerande av MP. I MP:s partiprogram heter det:
Det är viktigt att det ekologiska perspektivet sätts i fokus vid jakt och att naturvårdsintressen får företräde. Även djurskyddsaspekter ska beaktas. Jaktformer som utsätter djur för onödigt lidande ska inte vara tillåtna. Sverige ska hysa långsiktigt livskraftiga stammar av de fyra stora rovdjuren: varg, lo, björn och järv.
De flesta jägare jag känner (jag är med i flera jaktlag) skulle nog kunna skriva under på detta. Samtidigt finns förstås åsiktsskillnader i detaljer, såväl inom MP som mellan MP och en del jägare, till exempel om jakttider för fåglar och formerna för rovdjursjakt.

Marginella skillnader
När det gäller den heta frågan om licensjakt på varg kan jag fastslå: Miljöpartiet har inget emot viss skyddsjakt. MP har inte heller i princip sagt nej till licensjakt, det är en fråga om när man anser att vargstammen klarar licensjakt.
Miljöpartiet anser inte att tidpunkten nu är den rätta, andra anser motsatt.
Jag tror det är få seriösa jägare som anser att den här sortens marginella åsiktsskillnader betyder att MP ”hatar” alla jägare. Sanningen är att det vimlar av jägare i MP:s medlemskår.
Tror Magnus Eriksson att jag, som skjutit ett hundratal rådjur, ett dussin älgar och otaliga gäss, duvor, änder och harar, skulle ha ägnat mer än trettio av mitt liv åt ett parti som ”hatar” mig?
Per Gahrton
medlem SJF, aktiv jägare sedan 1959

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.