torsdag 28 mars

Opinion

Skärmavbild 2016-11-24 kl. 09.40.01

Avdelningschefen för landsbygdsavdelningen på Jordbruksverket, Niclas Purfürst och Svensk Jakts reporter Bernt Karlsson.

Debatt: Jordbruksverket svarar om fjälljakten

Jordbruksverkets Niclas Purfürst menar att Svensk Jakt vilseleder jägarkåren. Han får svar direkt av reporter Bernt Karlsson.

Under vinjetten ”Som jag ser det” i Svensk Jakt den 11 november framför reportern Bernt Karlsson sin syn på Jordbruksverkets arbete med reglerna för småviltsjakten i Sverige. Han lyfter fram en tjänsteman, Lennart Gert, vid Jordbruksverket och påstår att han både har makt och vilja att ”obstruera mot politiska beslut som inte följt den väg de själva stakat ut”.

Detta är sakligt fel.

Lennart Gert har som uppgift att sätta sig in i frågan och att sammanfatta frågans olika perspektiv och redovisa dessa för chefer och ledning på Jordbruksverket. Jordbruksverkets ledning – generaldirektör, divisionsdirektör och chefsjurist, tar därefter beslut efter att ha vägt samman fakta och underlag från olika håll. En sådan sammanvägning omfattar inte minst synpunkter från jaktorganisationer och de länsstyrelser som direkt berörs av bestämmelserna för småviltsjakt.

Viktigt är också att framhålla att det varken är Lennart Gert eller ens Jordbruksverket som kan förändra det styrande regelverket från regeringen. Verkets uppgift är i stället att tillämpa det regelverk som regeringen beslutat. Resonemanget i artikeln bygger således på en helt felaktig grund.

I nuläget har Jordbruksverket bedömt att den nya förordningen från regeringen är så tydlig att mer detaljstyrning inte behövs. I ett inslag från Sveriges Radios Ekot den 14 november klargör verket åter detta förhållande:

– Det skulle inte förenkla situationen utan snarare skapa mer regelbörda. Vi vill i stället jobba med att tillsammans med de tre berörda länsstyrelserna stötta och samverka i att hitta en enhetlig tillämpning, säger Niclas Purfürst, avdelningschef på Jordbruksverket.

Ogrundade påståenden likt de som Bernt Karlsson framförde i sin krönika i Svensk Jakt är både missvisande och kan ge jägarkåren en felaktig bild av hur frågor om upplåtelser av jakt hanteras.

Niclas Purfürst
Chef för Jordbruksverkets landsbygdsavdelning

 

 

Svar direkt från Svensk Jakts Bernt Karlsson:

Landsbygdsminister Sven-Eric Bucht (S) har gjort ett stort, politiskt nummer av att jägare som bor, arbetar och betalar skatt i Sverige ska ha förtur till fjälljakten. Det har nämligen regeringen beslutat. Man har till och med beslutat när de nya reglerna ska träda i kraft. Det blir i april nästa år.

Jordbruksverket har fått i uppdrag att utforma de nya fjälljaktreglerna, men tänker inte göra det. Det sätter enskilda tjänstemän stopp för.

Ett statligt verk, som inte i något annat sammanhang ängslats för att införa regler och nya bestämmelser, darrar plötsligt på manschetten. Det heter att verket räds att öka regelbördan.

Jo, tjenare!

Och eftersom Jordbruksverket inte vill fullgöra regeringens uppdrag är det därför högst sannolikt att allt förblir som förr, all politisk retorik och byråkratiskt ordsvammel till trots. För utan enkla, klara regler vågar inte länsstyrelserna ge svenska jägare förtur till fjälljakten. Så enkelt är det och det var det min krönika handlade om.

Och annat än fortsatt cirkus kring fjälljakten är kanske inte heller att vänta, när frågorna ska hanteras av en myndighet som ligger mer än hundra mil bort från de marker och människor som berörs.

Bernt Karlsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.