Naturvårdsverket vill ha ständig tillväxt av vargstammen

Vargstammen ska alltid får fortsätta växa om Naturvårdsverkets vägledning ska gälla. Foto i hägn: Olle Olsson

Vargstammen ska ständigt få fortsätta växa sig större. Det framgår i verket ”Vägledning gällande licensjakt efter varg” som skickats ut till landets länsstyrelser.

Om en vecka väntas länsstyrelserna fatta beslut om vargjakt. Skulle Naturvårdsverkets vägledning om ett maximalt uttag om sju procent få gehör betyder det att maximalt 29 vargar får skjutas i vinter, i alla fall om det är fjolårets inventeringssiffror som ska ligga till grund. Det framgår i det vägledningsdokument som verket redan skickat ut till länsstyrelserna.
I sin vägledning rundar därmed Naturvårdsverket riksdagens beslut om en begränsad vargstam där de högsta koncentrationerna ska minskas. Naturvårdsverket kör även över länens viltförvaltningsdelegationer som beslutat om länsvisa förvaltningsmål för varg.
En tolkning av vägledningen är enligt bedömare att om länsstyrelserna går emot verket och fattar beslut om en högre avskjutning är sju procent kan Naturvårdsverket komma att stoppa vargjakten. 

Hänvisar till EU-kommissionen
I sitt vägledningsdokument väljer Naturvårdsverket att inte ta hänsyn till vare sig riksdagsbeslutet om rovdjur eller EU-lagstiftningen. De går istället helt och hållet på den kritik som EU-kommissionen gjorde i ett så kallat motiverat yttrande i höstas gällande tidigare års licensjakt på varg. Notabelt är också att verket inte tar upp det faktum att Sveriges regering har en motsatt uppfattning än kommissionen.

Citat ur vägledningen
Naturvårdsverket skriver i sitt brev till länsstyrelserna under rubriken ”Särskild vägledning om begränsad mängd”: ”Samordningen mellan berörda länsstyrelser inför beslut om licensjakt på varg är liksom tidigare en förutsättning för att säkerställa att det samlade antalet vargar som omfattas av besluten utgör en begränsad mängd.
Här är EU-kommissionens bedömning av uttag under den svenska licensjakten på varg år 2010, 2011, 2013, 2014 och 2015 av central betydelse. Antalet vargar som fick fällas under licensjakt under dessa år har legat mellan 16 och 44. Samtliga uttag har av EU-kommissionen bedömts inte vara i begränsad mängd, d.v.s. har ansetts vara för stora.
Kommissionen har tidigare (år 2002) i en skrivelse med anledning av en förfrågan från den lettiska regeringen uttalat sig över det antal lodjur som skulle kunna jagas i Lettland med stöd av artikel 16.1 e) under en jaktsäsong. Av en population om 600-650 individer (före jakt) ansåg kommissionen att ett uttag om 50 individer (motsvarande cirka 7 procent av populationen) utgör en tillräckligt begränsad mängd och därmed är i överensstämmelse med artikel 16.1 e). Detta under förutsättning att staten har antagit en förvaltningsplan för arten som har beaktats inför jakten samt att jakten inte försvårar upprätthållandet av den gynnsamma bevarandestatusen för arten. Jakten tas även upp som exempel i kommissionens Vägledning om strikt skydd för djurarter av intresse för gemenskapen i enlighet med rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer.

Högre tillväxttakt
Eftersom vargstammens årliga tillväxt är högre än sju procent (i medeltal 10–15 procent) finns det enligt Naturvårdsverkets tolkning alltså ingen laglig väg att minska vargstammen i Sverige.
Svensk Jakt har förgäves sökt Maria Hörnell, chef enheten för viltanalys på Naturvårdsverket, för en kommentar. Tidningen fortsätter sökandet.

• Isak From: Regeringens yttrande borde väga tungt

• Ulf Berg rasar mot Naturvårdsverket

• Jägareförbundet: Naturvårdsverkets vägledning äventyrar vargförvaltningen (extern länk)

Fakta

Enligt den officiella sammanställningen av förra vinterns varginventering fanns det cirka 415 vargar (före årets valpning). En avskjutning om maximalt sju procent skulle innebära jakt på 29 vargar i vinter. Den årliga tillväxten anses i medeltal vara 10–15 procent, men vissa år är tillväxten betydligt högre än så.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev