onsdag 31 maj

Naturvårdsverket förnekar ministerstyre

Martin Påhlman är enhetschef på Naturvårdsverkets avdelning för vägledning. Han förklarar i Svensk Jakts webbradio hur verket resonerat när de förordar att avskjutningen av vargstammen ska vara lägre än tillväxten, trots riksdagens beslut om ett begränsat antal vargar.

Olle Olsson Publicerad 5 november 2015 - 10:46

– Vår uppgift är att vägleda efter befintlig kunskap och vi vill lyfta kravet på begränsad mängd i avskjutningen. Även om det inte finns så mycket från EU-kommissionen i det här ämnet, säger Martin Påhlman.
Han menar att Naturvårdsverket utgår från den svenska lagstiftningen – men han håller inte med om att licensjaktens blygsamma uttag kommer att leda till att vargstammen ökar.
Många misstänker att någon eller några politiker från miljödepartementet varit inne och dikterat innehållet i Naturvårdsverkets vägledning. Men det förnekas bestämt av Martin Påhlman.
– Nej, det är det inte, säger han.

Fakta

I Naturvårdsverkets vägledning till länsstyrelserna för vinterns licensjakt på varg framgår att verket förordar en avskjutning om maximalt sju procent av stammen. Eftersom vargstammen årligen växer med det dubbla betyder det en ständig tillväxt av varg i landet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev