Sverige tillbakavisar EU-kritik om vargjakt

Regeringen tillbakavisar den kritik som EU-kommissionen gett angående licensjakt på varg. Foto: Olle Olsson

Regeringen tillbakavisar den kritik som EU-kommissionen riktat mot den svenska vargjakten och ärendet riskerar nu hamna i EU-domstolen.

I ett 20-sidigt dokument listar den maltesiske EU-kommisionären Karmenu Vella ett 70-tal frågor till regeringen angående licensjakten på varg mellan åren 2010-2015.
Och svaret som just lämnat Utrikesdepartementet försvarar de vargjaktsbeslut som tidigare tagits med den möjliga konsekvens att ärendet hamnar i EU-domstol.

Varg i renbetesland?
En av kommissionens frågor gällde vargens utbredningsområde och varför den, i den senaste förvaltningsplanen, är undantagen den alpina regionen. Regeringens svarar att det är en felskrivning och att Sverige inte har någon ”lagstiftning eller andra regleringar som förhindrar att varg förekommer eller reproducerar sig i den alpina regionen…”
”Följaktligen kommer det även fortsättningsvis att finnas en tillräckligt stor livsmiljö för att en livskraftig vargpopulation ska kunna bibehållas i Sverige på lång sikt.”

Gynnsam bevarandestatus
Regeringen svarar också på frågor om gynnsam bevarandestatus och försvarar det referensvärde på 270 vargar som riksdagen beslutade om den 10 december 2013.
Men man skriver också i svaret att referensvärdet kan ändras efter att Naturvårdsverket är klar med sårbarhetsanalysen den 30 september 2015.

Inavel
I flera punkter oroar sig kommissionen för inaveln i den svenska vargstammen. Det skriver regeringen att den också gör, men påpekar att genetiken har blivit bättre och att åtgärder som att låta varg naturligt vandra genom renbetesland är under dialog, och att flytt av både vilda och djurparksvalpar kan bli aktuella.

Licensjakten
Regeringen skriver att Naturvårdsverket förkastat alternativa åtgärder till licensjakt såsom flytt, sterilisering och ekonomisk ersättning, men utrett alternativen.
Man skriver också att licensjakten skett i begränsad mängd och i begränsad omfattning genom att fälla 44 av 415 vargar.
Slutligen lämnar regeringen en öppning för stora förändringar i den svenska vargpolitiken. Man hänvisar till Naturvårdsverkets uppdrag att uppdatera sårbårhetsanalysen, Jordbruksverkets uppdrag att utreda hur tamdjursangrepp kan förebyggas och Naturvårdsverkets uppdrag att se över skyddsjaktens utformning.
När dessa tre utredningar redovisats ”kommer regeringen att analysera dem, inklusive alternativ till licensjakten i dess nuvarande form, och överväga åtgärder som de genomförda analyserna och lämnade förslagen kan komma att föranleda.”

Om detta svar lugnar EU-kommissionär Vella eller om hotet om att dra Sverige inför EU-domstol förverkligas återstår att se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev