torsdag 20 juni

Viltvård

Ute på fritt vatten bildar de tre sammanlänkade stockarna en skyddad viloplats för andkullarna. Foto: Bernt Karlsson

Skapa vilstockar för andungarna

Premium

En enkelt ordnad viloplats för vattenfåglar är en timmerstock som förses med ankare så att den ligger kvar på stället. Om man dessutom länkar samman tre stockar till en triangel uppstår innanför ett lugnvatten, där plankton och vatteninsekter samlas och blir lättåtkomlig föda för andungarna.

Viloplatser, där inte bara änder utan också andra fåglar som håller till vid vatten kan sitta och sola och putsa sina fjädrar, är viktiga för att det vilda ska finna trivsel.

Ett enkelt sätt att ordna en viloplats ute i vattnet är att dra ut och ankra fast en timmerstock.

Det behöver inte vara grovtimmer, en massavedsbit som tagits direkt ur skogen räcker väl. Det kan till och med duga med en sågad planka. Ankaret kan utgöras av en sten och ankarlinan av kätting eller rep.

 

När isen ligger

De flesta viltvårdsåtgärder i vatten går som vanligt bäst att utföra under vårvintern medan isen ännu ligger och skaren bär. Då har man också möjlighet att placera både andflottar och vilstockar på det ställe man vill ha dem.

 

Väl skyddade

Flottar och/eller flytstockar är särskilt viktiga i anlagda vatten, där man inte byggt öar, eller i naturliga vatten där öar saknas.

När andkullarna kläckts ut och kommit i vattnet behöver de nämligen någonstans där de kan krypa upp, vila och sola sig.

Ute på en flytande timmerstock är de väl skyddade mot de faror som hade lurat på dem om de i stället skulle ha sökt sig upp på stranden.

 

Fler tillsammans

Vilstockar kan också arrangeras flera tillsammans. Genom att länka ihop tre eller fler stockar till en triangel eller månghörning får man inte bara en viloplats.

Innanför stockarna uppstår också ett lugnvatten, som drar till sig plankton och insekter, som i sin tur blir lättåtkomlig föda för andungarna.

 

Så här gör du

En torrgran intill stranden har kapats i tre lika långa bitar som släpats ut på isen med hjälp av en plastpulka. Foto: Bernt Karlsson

Stockändarna kan sammanfogas på flera sätt, men enklast är att slå in spikar i ändträet och kröka dem till öglor. Foto: Bernt Karlsson

Stockarna sammanlänkas därefter med repstumpar. Bitar av kätting fungerar också. Foto: Bernt Karlsson

Ankaret knyts fast i något av triangelns hörn. Foto: Bernt Karlsson

När isen går upp sjunker ankaret till botten och håller triangeln på plats. Foto: Bernt Karlsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev