tisdag 21 maj

Viltvård

Björn Åkesson-Björling har funnit att vilt- och skogsvård kan bedrivas under pågående jakt. Eller i varje fall emellan såtarna. Foto: Privat

Använd jägarna till vilt- och skogsvård

Genom att använda jägarna som gästar Dagsnäs säteri vid Hornborgarsjön har jag i höst lyckats sätta hundratals hästkastanjer på markerna. Förhoppningsvis blir det några träd av de planterade nötterna.

Jägare som ger sig ut på pass kan samtidigt göra en insats för vilt- och skogsvård. De tycker dessutom det är roligt att bidra.

Det märkte jag på den senaste jakten på Dagsnäs säteri, som ligger vid Hornborgarsjön, då passkyttar, hundförare, slaktpatrull och eftersöksjägare samtliga fick med sig en påse med ett 40-tal kastanjer att sätta ner i marken på lämpliga platser.

 

Kan slå rot

Passkyttarna satte sina nötter lämpligtvis under tornen. De som inte vildsvin och möss tar kan slå rot, och om jag sedan får se kastanjplantor kan jag lätt slå ett nät runt plantan, eller hela tornet. När plantan växt upp kan golvet sågas bort för att trädet ska kunna växa.

I några påsar gömde jag muttrar och med uppmaningen att inte skräpa ner i naturen. Vid viltparaden kunde sedan muttrarna växlas mot en gåva.

Initiativet var mycket uppskattat! Det är för de flesta glädjande att få plantera något.

 

Naturligt inslag

Jag hoppas på ett bra bokollonår snart, för att på samma sätt få in bok som ett naturligt inslag på Dagsnäs.

Kanske är det här värt att prova på andra marker.

 

Björn Åkessson-Björling

Utvängs

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay