Viltprojekt tar nya steg

Jägareförbundets, LRF:s och Södras projekt Viltstammar i balans i ett förändrat klimat har under hösten tagit sitt andra steg. På en lång rad träffar runt om i Smålandslänen samt i Blekinge ska skogen och viltet i framtiden diskuteras.

 

Målsättningen med projektet är att nå samsyn mellan jägare och markägare, vad gäller att skapa balans mellan klövviltstammar och fodertillgång. Under våren genomfördes några inledande seminarier på olika platser i projektområdet som är Småland och Blekinge.

 Efter det har ett studiematerial arbetats fram. I höst går vi vidare med fördjupade diskussioner på en lång rad platser i länen, säger Daniel Söderberg, jaktvårdskonsulent och Jägareförbundets representant i den arbetsgrupp som står för den praktiska delen av projektet.

 

Stort intresse


Daniel Söderberg,
jaktvårdskonsulent
i Jönköpings län.
Foto: Jan Henricson

De träffar som nu arrangeras leds av ett antal personer som fått särskild utbildning för att fungera som diskussionsledare när jägare och markägare möts.

 Den springande punkten och ledstjärnan i arbetet är att nå en samsyn för hur vi i framtiden ska uppnå balans mellan fodertillgång och viltstammar. En klimatförändring påverkar trädslagsvalet. Vad kan vi göra för att minska trycket på växande träd som ska bilda framtidens produktionsskog, samtidigt som vi ser till att viltet har foder? Det är sådana frågor som ska diskuteras under träffarna, säger Daniel Söderberg.

Att döma av den stora tillströmningen av jägare och markägare under vårens seminarier finns det ett stort intresse för frågorna.

Viktigt är också att få jägare och markägare att sätta sig vid samma bord för att komma överens. Många gånger är det samma person som jagar och som äger marken, men inte alltid, säger Daniel Söderberg.

 

Ingen enkel resa

Projektet har uppmärksammats också utanför de aktuella länen. I Skåne är intresset så stort att man står på tur för att sjösätta en likadan satsning.

Bertil Nilsson, ordförande
i Jägareförbundet
Jönköping.
Foto: Jan Henricson

Det finns en tanke att det ska bli en nationell satsning och Jägareförbundet centralt är engagerade i frågan. Därför är det skönt att vi kommit så här långt i pilotlänen, säger Bertil Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län och deltagare i projektets referensgrupp.

Jag kan avslöja att det inte varit en alldeles enkel resa. Vi har haft skilda uppfattningar om hur utbildningsmaterialet skulle se ut. Vi var från Jägareförbundets sida noga med att det inte skulle bli en minska älgen-kampanj, säger Bertil Nilsson.

Daniel Söderberg tycker att materialet som tagits fram bildar ett bra underlag för träffarna som planeras.

 Tusentals jägare och markägare får samma information som de använder för att diskutera sig fram till gemensamma lösningar. Att vi inte varit helt överens i projektgruppen ligger i sakens natur, så blir det när olika intressenter ska komma överens. Men efter att vi bytt åsikter och idéer har vi fått ett resultat som är riktigt bra.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay