Vattenriket i Kristianstad prisades
Årets våtmarksstipendium på 25 000 kronor gick till två riktiga eldsjälar radarparet Sven-Erik Magnusson och Hans Cronert vid Kristianstad Vattenrike i Skåne.
Vi ska göra en resa till någon intressant våtmark i Europa för pengarna, kanske till Baltikum eller Polen, England eller Frankrike, berättar Sven-Erik Magnusson som för drygt 20 år sedan tog initiativet till Vattenriket.
Det går inte att ta miste på det otroliga engagemang och den djupa kunskap de båda pristagarna besitter och hur väl de kompletterar varandra i arbetet med att ta till vara, restaurera och sprida information om våtmarkerna längs Helge å vid Kristianstad, där vatten ofta setts som ett problem snarare än en tillgång.
Lägre än havet
Staden ligger delvis lägre än havsytan och man har genom tiderna vallat in, dikat ut och täckt över värdefulla våtmarksområden för att skydda Kristianstad mot översvämningar.
Dagens Vattenrike är ett 3,5 mil långt sammanhängande våtmarksområde som löper utmed Helge å, öster och söder om Kristianstad. Antalet naturreservat har ökat från ett till åtta. Här samverkar naturskyddsintressena med det lokala lantbruket och fisket på bästa sätt.
Jakten finns också med i bilden, inte minst på grund av att området lockar till sig stora mängder grågäss som behöver kontrolleras. En viktig del har varit att göra våtmarkerna tillgängliga för allmänheten, vilket har gjorts i form av fågeltorn, utemuseum, spångade vandringsleder, gömslen med mera.
Runt 150 000 personer besöker årligen Vattenrikets olika anläggningar.
Häckande fåglar
Vid Åsums ängar precis söder om Kristianstad bildar staden fond till våtmarken. Där kan man samtidigt se havsörn, gässen komma in för landning och stadens lasarett. Pilgrimsfalk häckar på vattentornet. Det var också här, vid Åsums ängar, som Svensk Våtmarksfonds årliga utdelning av fondens och Ragn-Sells prestigefyllda stipendium ägde rum.
På plats var Våtmarksfondens ordförande Lars Ingelmark och dess generalsekreterare Carl von Essen, Ragn-Sells koncernchef Erik Sellberg liksom ett stort antal lokala representanter och jaktliga företrädare.
Det var märkbart stolta och glada pristagare som fick ta emot checkar, diplom och varsin litografi.
Ett signum
Priset är ett signum på att det vi började med för drygt 20 år sedan, det var rätt! Och det är väldigt roligt, sa Hans Cronert i sitt tacktal.
Men det har inte varit något tvåmansjobb, utan bygger på lokala krafter, lantbrukare, jägare och annat folk på olika nivåer som stöttat oss. Hundratals människor som kuggat i varandra, fyllde Sven-Erik Magnusson på.
Aktuellt just nu i Kristianstad Vattenrike är att det ska bildas ett naturreservat mitt inne i staden. Och man bygger ett Naturum, en byggnad där kunskap och information ska samlas, även det inne i Kristianstad.
Det som är bra för naturen är också bra för människorna, som Sven-Erik Magnusson så klokt konstaterade.
Läs mer om Kristianstad Vattenrike på www.vattenriket.kristianstad.se.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.