Orsakar svanar och gäss till exempel övergödning, eller gynnas arterna bara av sådan påverkan på ekosystemen? Foto: Marie Gadolin

Stor ökning av gäss och svanar – hönan eller ägget?

Forskare vid Högskolan i Kristianstad får nästan fem miljoner kronor för att utreda vilka problem som en dramatisk ökning av gäss och svanar kan ha på ekosystemen.

Under de senaste 30–40 åren har flera arter av gäss och svanar ökat dramatiskt i norra Europa. Detta orsakar konflikter inte bara i samband med skador på jordbruksgrödor, utan väcker även oro för vilka konsekvenserna blir i ekosystemen. Övergödning kan vara ett sådant exempel.

Här är forskningen som jägarna finansierar

 – Det är oklart om gäss och svanar orsakar de förändringar vi nu ser eller om de helt enkelt bara gynnas av dem. Oavsett vilket är det troligt att de växande populationerna kan orsaka eller påskynda förändringar i ekosystemen, eftersom gäss och svanar ofta utgör en betydande del av den samlade biomassan i dessa områden, säger Gunnar Gunnarsson, biträdande professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad, som alltså får närmare fem miljoner kronor för att söka svaren på frågorna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev