Städa foderplatserna!

När det börjar grönska i markerna överger viltet självmant foderplatserna och sprider ut sig i omgivningarna. Nu återstår ett viktigt arbete, nämligen att städa upp efter dem.

Oavsett vilket viltslag som utfodrats brukar det efter vintern samlas spillning och foderrester runt varje foderautomat eller foderhäck, som det kan vara klokt att kratta ihop och köra bort eller bränna upp. Ibland handlar det om stora mängder.
Hur mycket städning som krävs beror också på var foderplatsen ligger och vilket foder som använts. Särskilt om man utfodrat med ensilage brukar det uppstå mycket spill.

Mera ”slösaktigt”
Alla viltslag skräpar inte heller ner lika mycket. Hjortvilt äter mycket mera ”slösaktigt” än exempelvis vildsvin. En foderplats för vildsvin som anlagts på en berghäll brukar alltid vara mer eller mindre rensopad. Och skulle det till äventyrs bli någonting kvar spolas det bort av regnet.
Efter krattningen av foderplatsen kan man om man så vill även kalka marken. Kalkningen bidrar ytterligare till att döda eventuella parasitanhopningar, även om det inte finns några belägg för att en foderplats som använts under flera år skulle utgöra en farlig härd för inälvsparasiter eller dylikt.
Sedan man kalkat och krattat brukar naturen själv sköta själva finputsningen och det brukar inte stå länge på förrän det är grönt och vackert på varje foderställe.

Så korn i askan
Högarna med gammal spillning, foderrester och annat skräp behöver inte heller alltid fraktas bort utan kan med fördel brännas upp intill foderplatsen. Där man bränt skräpet blir det en rund fläck med aska som också kan utnyttjas till glädje för viltet. I askan kan man exempelvis så korn eller havre, som brukar gro redan efter första regnet och erbjuder tidig, frodig grönska som uppskattas av både rådjur och harar.
Sedan behöver förstås själva foderautomaterna rengöras och ses över. Det är klokt att göra det under sommaren så att allt är i skick när första snön kommer och viltet åter börjar dras mot de gamla invanda foderplatserna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay