torsdag 30 november

Viltvård

Våtmarkens övergripande syften är att gynna och utveckla en artrik flora och fauna genom tillgången till vatten i landskapet. Foto: Från filmen Våtmark – mötet mellan land och vatten

Jägarnas drivkraft ger stor potential för naturvården

En grupp jägare, samtliga aktiva i Jägareförbundet, har just blivit klara med att skapa en rejäl våtmark i Osby kommun. Arbetet är dokumenterat i en välproducerad kortfilm som du kan se här.

Se filmen här.

Jägarna har har även anlagt viltåkrar och kvistbete i en fin symbios för att gynna det vilda.
– Det finns en stor potential för naturvården genom jägares drivkraft. Av det skälet anlägger vi just nu tre våtmarker med viltbeten till på våra marker, berättar Daniel Bergman, en av jägarna som deltagit i arbetet.
Våtmarken har anlagts i samverkan mellan grannar, entreprenörer, Osby kommun och Länsstyrelsen i Skåne.

Fakta

Arbetet med våtmarken, från idé till slutförande, utfördes mellan 2020 och 2023. Våtmarkens övergripande syften är att gynna och utveckla en artrik flora och fauna genom tillgången till vatten i landskapet, att sänka färgtalet i det vatten som lämnar området, att ge tillgång till vatten vid eventuell skogsbrand i trakten, och att möjliggöra ökad grundvatteninlagring.

I anslutning till vattnet anlades strandängar med odling av blommande växter som särskilt ska gynna pollinerande insekter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.