Förbered mårdfångsten under förhösten
PremiumDen som tänkt fånga mård i vinter gör klokt i att sätta ut fällorna redan under förhösten. Tiden fram till starten av fångstsäsongen kan då utnyttjas för att åtla in mården. Det vill säga lära den att hämta mat i själva fälltunneln eller den låda där slagmekanismen sitter inbyggd.
Konsten med att fånga mård är att hitta bra fångstplatser och sådana kan man bara utreda sig fram till genom att spåra mård. Alla som gjort det vet att mården har vissa favoritställen, som den alltid stryker förbi. Det kan vara ett stenskravel, en bergsformation eller bara en rotvälta. Mården tycker också om att följa diken eller bäckar.
Det är på sådana dokumenterade mårdväxlar som fällan ska placeras. En enda rätt placerad fälla fångar mer än dussintals dito som bara satts ut på måfå i skogen. Samma växlar som mården använder på vintern nyttjar den även under barmarksperioden, bara med den skillnaden att vi då inte kan se spåren.
Aktiv på barmark
Så länge det är barmark är mården mycket aktiv. Sommar och höst samlar den mat som den gömmer i förråd för vinterns behov. Om mårdfällan sitter rätt, det vill säga precis på mårdväxeln, har mården ingenting emot att stanna till och ta för sig av vad som bjuds.
[cycloneslider id=”mardfangst”]
Tiden fram till starten av fångstsäsongen kan därför användas för att åtla in mården, det vill säga att lära den hämta någonting matnyttigt i fälltunneln eller den låda där slagmekanismen sitter inbyggd, varje gång den passerar fångstplatsen. Har mården varit och hämtat mat en gång återvänder den gärna. Därför behöver matförrådet fyllas på med jämna mellanrum.
Vad passar då som mårdgodis? Under sensommar och tidig höst är det vanligtvis så varmt att färska beten regelmässigt förstörs, men tack och lov är mården allätare och är mycket för sötsaker. Russin, fikon och dadlar kan användas.
Honung och ägg
Ett par sirapsindränkta limpskivor ratas inte av en mård på fodersök. Eller varför inte försöka med ett par honungsindränkta tamponger som lockmedel. Smält honung i en kastrull och lägg i ett par tamponger. När de stelnat fungerar de som ”magneter”, inte bara på mård utan också grävling.
Men särskilt förtjust är mården i ägg, som den ju flitigt rövar under fåglarnas häckningssäsong och gömmer i förråd.
När knipholkarna vårstädas brukar det i den gamla bobalen alltid ligga kvar några ägg som det aldrig blev någonting av. De ska förstås inte kastas utan sparas och användas nu.
I brist på knipägg kan vanliga hönsägg duga. Mården har inga problem att bära bort även dessa i munnen, vilket bevittnats av jägare som haft åtelkameror vid sina fällor.
En väl arrangerad fångstplats för mård ska också innehålla ett naturligt doftlockmedel, en dragåtel. Under tidig höst kan den bestå av torkat kött eller fisk.
Asiatisk fisksås
När det blir kallt kan man använda starkare saker som exempelvis surad fisk. Den erfarne fångstmannen ”Rävper” Andersson i Bräcke berättar hur han fångat mård med hjälp av asiatisk fisksås, som han stänker utanpå fällorna. Kostar inte mycket, men luktar länge.
En fågelvinge som hänger under fällan och rör sig i vinddraget väcker också mårdens uppmärksamhet.
Mården är ett så värdefullt pälsvilt att det inte finns anledning att gillra slagfällorna förrän den blivit fullhårig, eller ”vacker”, som man brukar säga. Det blir den i månadsskiftet oktober–november och det är tiden fram till dess som ska användas för inmatning.
Har man väl lyckats mata in en mård är utsikten till fångst nästan hundraprocentig, när säsongen startar och fällan gillras. Det gäller särskilt under år med dålig tillgång på smågnagare.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.