lördag 2 mars

Viltvård

Fångsttips för mård

Mårdspår. Foto: Olle Olsson

Sedan hysterin efter galan ko-sjukan lagt sig är det åter tillåtet att använda slaktavfall från vilda djur som bete och lockmedel i syfte att fånga eller fälla andra vilda djur. Bara från ett skjutet rådjur finns mycket för en fångstman att ta till vara.

Vi har lärt oss att rådjurets skinn är svagt och tämligen värdelöst. Därför väljer de flesta jägare att överlämna rådjursskinnen till naturens nedbrytare. Rådjurets huvud och underben brukar gå samma väg. Allting som naturen producerar går emellertid också att använda. Rådjursskinnet blir till exempel ett perfekt extratak för en mårdfälla.
Skinnet skyddar fällan mot snö och väta men fungerar också som dragåtel.
Rådjurshuvudet, gärna med litet vidhängande halsskinn, hängs upp under fällan eller i ett träd bredvid.

 

Väcka uppmärksamhet

Konsten att fånga mård är att utreda sig fram till bra fångstplatser och att fånga mårdens uppmärksamhet.
Vittringen från skinnet och åsynen av det dinglande rådjurshuvudet under fällan får mården att både se och känna någonting som väcker lusten att börja snoka runt och undersöka fångstplatsen. Har man kommit så här långt sitter också mården snart i fällan.
Om rådjursskinnet hunnit frysa ihop och blivit styvt och ohanterligt är den saken lätt ordnad. Stoppa bara i skinnet i en plastkasse och ställ det i rumsvärme så blir det snart mjukt och formbart igen. Sedan breder man ut det över mårdfällan – vid behov kan man vika det dubbelt. När det åter fryser ihop antar det form efter fällan.
Rådjursskinnet bör sedan täckas med granris som får hänga ner något över ingångsöppningen. Det förhindrar att mården går in i fällan via taket.
Magsäck, tarmar, lever, lungor, hjärta och njurar från ett skjutet rådjur ska naturligtvis också tas tillvara och är användbart som bete vid all slags rovdjursfångst. Inte ens underbenen bör kastas. Antingen skänker man dem till någon som sysslar med träning av viltspårhundar eller också lägger man dem i rävfällan.

 

Impregnera med honung

Mården äter emellertid inte bara animalisk föda. Den är även mycket förtjust i bär, frukt och sötsaker.
Ett beprövat knep att intressera mården för fällan och fångstplatsen är att använda honung. Börja med att smälta några skedar honung i en kastrull. Ta sedan en vanlig målarpensel och bestryk fällan med honung, både in- och utvändigt.
Honungen äter sig in i trävirket i fällan och honungsdoften sitter kvar under lång tid.
Honung kan också användas som bete och har den stora fördelen att den aldrig surnar. Ett bra sätt att arrangera honungsbetet är att först smälta honungen och sedan låta den sugas upp i vanliga tamponger, som fällan sedan kan betas med.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay