torsdag 28 mars

Viltvård

Fälthöns och änder berikar din jaktmark

Under 50- och 60-talen fanns livskraftiga stammar framför allt av fasaner men också av rapphöns i stora delar av södra Sverige. Sedan dess har det snabbt gått bakåt och i dag har dessa arter nästan helt försvunnit, förutom på de platser där man genom utsättning har underhållit stammarna. Detsamma gäller i stort även för änderna.

Fälthönsens tillbakagång har givetvis en rad olika orsaker. Tyngst väger dock de förändringar som jord- och skogsbruket genomgått under de senaste decennierna. Bortröjning av bärande buskar och träd i bryn och kantzoner i odlingslandskapet har gjort att livsviktigt skydd har försvunnit.

Höstplöjning på sädesstubben tar bort mycket av rapphönsens vinterfoder spillsäd från höstens tröskning. Den myckna sprutningen har bidragit till mindre ogräs och insekter, som är värdefull föda åt fälthönsen.

Biotopvård och predatorjakt
Är man intresserad av att återinföra fälthönsen i markerna, finns en rad åtgärder man måste tänka på och genomföra innan fåglarna ska släppas. Dessa åtgärder ska vara långsiktiga och är ett måste för att lyckas.

De absolut viktigaste kan sammanfattas med två ord, biotopvård och predatorjakt. Utan bra biotoper med fullgott skydd och födoplatser och en intensiv predatorjakt lyckas man inte!

Ska utsättningarna göras i mindre skala är det enklast att köpa in utsättningsklara fåglar från någon större uppfödare.

Vill man däremot föda upp fåglarna från dag ett eller kläcka dem själv, måste man förbereda sig på en tidskrävande sysselsättning.

Alla uppfödningsanläggningar, oavsett storlek och omfattning, ska vara registrerade hos respektive länsstyrelse. God hygien, rena kullhus och voljärer samt tillgång till friskt vatten och foder är ett måste för att inte kycklingarna/ällingarna ska drabbas av sjukdomar som i värsta fall kan spoliera hela kullen.

Fasan


Kycklingarna måste ha bra skydd runt voljär och foderplats. Håll gärna kycklingarna i en utsättningsvoljär några dagar innan de släpps ut i det fria. Foto: Elias Turesson

Fasanen trivs i det varierande och brutna landskapet med rikligt inslag av täta och snåriga buskage. Buskagen är livsviktigt skydd mot framför allt duvhöken, som är en besvärlig predator på fasan.

Fälthönsen är förhållandevis lätta att kläcka fram men sedan börjar en intensiv kamp för att hålla kycklingarna vid liv. Det finns nog inget djur som har en sådan dödslängtan som fasaner och rapphöns.

Först då de nått cirka fem veckors ålder kan man delvis andas ut, då är största risken för dödsfall över. Det kanske låter lite dramatiskt, men man måste vara beredd på en hel del arbete om man väljer att föda upp kycklingarna själv.

Ta hjälp av tamhönskycklingar
Om vädret är lämpligt, det vill säga inte alltför kallt och blött, kan utsättningen börja när kycklingarna uppnått 58 veckors ålder. Vid utsättningen bör man använda voljärer där fåglarna kan vistas några dagar innan man öppnar upp och låter kycklingarna vandra ut i markerna. Fördelen är att fåglarna då har en trygg plats att återvända till och hitta föda vid, dessutom underlättar det om man vill återfånga vuxna fåglar för eventuell avel.

Ett tips är att låta några tamhönskycklingar följa fasankycklingarna under uppfödningen och även vid utsättningen. Tamhönsen fyller flera funktioner. De varnar för faror och hjälper fasanerna att hitta skydd och föda och att söka nattkvist.

För att ungfåglarna ska känna sig trygga bör man ha ett väl fungerande stängsel runt utsättningsplatsen, antingen nät- eller elstängsel. Elnät för fårskötsel fungerar utmärkt som stopp för markrovdjur, samtidigt kan fåglarna obehindrat röra sig ut och in i hägnet. Tänk på att stängslen behöver daglig tillsyn för att fungera bra och så att inte andra djur kommer till skada.

Rapphöns
Till skillnad från fasanen är rapphönan monogam och en inhemsk art. Paret och kullen håller ihop under säsongen och delar inte upp sig förrän våren därpå. För att uppnå bästa resultat släpper man rapphönsen i kullar om cirka 20 fåglar. I dessa ingår ett äldre par som ger trygghet åt kycklingarna samtidigt som de hjälper ungfåglarna att hitta föda och varna för faror.

Rapphönan är en utpräglad fältfågel och trivs i det öppna odlingslandskapet. Den är beroende av att det odlas spannmål och att det finns sprutningsfria zoner i landskapet.

Gräsand
Änderna är klart enklare att både föda upp och sätta ut. Under uppfödningsperioden krävs inga avancerade voljärer för att hålla dem inne, eftersom ällingar inte är flygfärdiga förrän vid cirka 78 veckors ålder. Däremot behövs skydd så att duvhöken inte kommer åt dem från luften.

Färskt vatten, både att dricka och att simma i är en nödvändighet. Ällingarna är redo att släppas i det fria redan vid tre veckors ålder om förutsättningarna är de rätta.
Vid utsättningen är det bra om man samlar dem i en utsättningsbur och släpper dem samtidigt. Sedan måste det finnas foder hela tiden, annars finns risken att de vandrar vidare.

Utfodra därför med automater eller spridare med vete, korn eller havre. Utfodringsplatsen måste vara placerad så att ällingarna har skydd både från luften och marken. Att använda sig av en flotte där man brukar en stege med långa steg som bro är ett bra sätt. Lägg foderplatsen i närheten av vassar och strandnära videsnår.

Mer mångfald på marken
Oavsett om man väljer att kläcka och föda upp kycklingarna eller ällingarna själv eller om man köper in dem utsättningsfärdiga är det en mycket intressant sysselsättning. Lyckade utsättningar kan verkligen höja kvaliteten på jaktmarken, kanske mer ur ett mångfalds- och rekreationsperspektiv än ur en jaktlig synvinkel.

Men sätter man ut i lite större skala kan även den jaktliga upplevelsen öka markant. Jakttillfällena på bland annat räv, grävling och kråka ökar definitivt.

Att vakna av en galande fasantupp en vårmorgon eller att lyssna på rapphönsens lockrop under en sommarkväll är verkligen livskvalitet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay