fredag 12 april

Viltsmak

Vildsvinsbröd vann mattävling

Rökt vildsvinskött är en av råvarorna i brödet som vann tävlingen Matverk Närke. Foto: Kjell-Erik Moseid

Tävlingen Matverk Närke vanns i år av Lokal Vildsvin & Honung, ett bröd bakat av utvalda äldre spannmålssorter och rökt vildsvin.

Surdegsbrödet är resultatet av ett samarbete mellan flera lokala producenter. I laget har Gunnar och Ellinor Persson från Råberga Ekoprodukter odlat och valt ut vetet. Rågen kommer från Anders Östlund på Källsprångs Gård medan Martin Holmberg från Bergslagsdelikatesser har förädlat vildsvinet.
Idégivare och navet i hjulet är Emanuel Eskilsson som har stekt, blandat, smakat och knådat ihop brödet tillsammans med Sam Pettersson. De är två av bagarna som driver Lokal ekologiskt surdegsbröd i en gammal kyrka i Kumla.
– Honungen är också från Närke såklart, den kommer från Lekebergs Frukt- och Bigård. Det är bara saltet som är utsocknes, från Kattegatt, säger Emanuel Eskilsson, i ett pressmeddelande.
– Idén till brödet kom för ett år sen när jag sprang marathon i New York. Då smakade jag cup cakes med bacon, en rätt skruvad kombo. Jag tyckte det var kul att göra något på temat salt och sött, säger Emanuel Eskilsson.
– Jag fintärnar det rökta köttet och bräserar det med honung i stekpanna tills det smälter och hårdnar. Man får bara vara aktsam, honung som är bränt blir beskt. Sedan viker jag in tärningarna i brödet så de hamnar i degen och inte på utsidan av brödet, berättar Emanuel Eskilsson.
Arrangörer för Matverk i Närke är Länsstyrelsen i Örebro län och LRF Örebro.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.