Andreas Kurtti fick även bild på vargarna från åtelkameran när de smyger cirka tre till fyra meter ifrån vildsvinen, precis innan attacken sker. Foto: Privat

Vargar gick till attack mot vildsvin på åtel framför ögonen på vakjägaren

Premium

Andreas Kurtti från Hasselfors fick vara med om något så ovanligt som att bevittna en vargattack på vildsvin. Attacken skedde mitt framför ögonen på honom vid vildsvinsåteln.

Andreas Kurtti var med om något ovanligt i måndags när han satt i vakkojan vid vildsvinsåteln. Jaktområdet ligger inom Tivedenreviret utanför Laxå.
– Vid 22.30-tiden kom en sugga, en brungris och sex kultingar fram på åteln. Under cirka 20 minuter försökte jag få ett läge att skjuta brungrisen. Suggan sprang fram och tillbaka åt alla möjliga håll innan hon stack iväg, och lämnade de övriga vildsvinen, berättar Andreas Kurtti.

 

Kulting skriker

Han fick så småningom ett rent läge på brungrisen och siktade in sig, då den helt plötsligt sprang iväg. Proceduren upprepades flera gånger. De små kultingarna trycktes närmre brungrisen.
– Plötsligt skrek en kulting till och i samma ögonblick såg jag en lång svans och därefter ett varghuvud med en skrikande kulting i käften. Vargen drog i väg med vildsvinet och då såg jag ytterligare en varg som sprang efter de andra vildsvinen. Det tog bara cirka 30 sekunder så skrek brungrisen till i cirka tre minuter innan den tystnade, berättar Andreas Kurtti.

 

Vargarna ylar

Strax efter 23.00 började de två vargarna yla cirka 100 meter bort.
– Därefter började en tredje varg yla bara 30 meter från kojan jag satt i. Det var en upplevelse som både väckte starka känslor och obehag. Inte minst när jag lämnade kojan för att i mörkret ta mig till bilen 500 meter bort med vargar som ylade runt om mig. Det var ett vargmöte med blandade känslor, både en upprymdhet över att ha fått bevittna händelsen och lite obehag. Det är nog få som fått uppleva samma sak, säger Andreas Kurtti.

 

Andreas Kurtti är en flitig vildsvinsjägare. Här med en medaljgalt som han fällt och som bedömdes till 124.11 poäng. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev