KC Wallberg tipsar om enkla vilträtter till julen. Foto: Lena Runer

Viltkockens tre enkla julmatstips

Vi bad kocken KC Wallberg om några enkla julmatstips. Wallberg är ledamot i Svenska Viltmatakademin och driver restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm, och gör ofta julbordscatering med mycket vilt.

Tips 1

Stek viltkött­bullarna med ­kardemumma och ingefära.

Ett enkelt sätt att ge traditionella viltköttbullar en liten doft av jul är att steka dem tillsammans med en knivsudd stötta kardemummakärnor, några skivor färsk ingefära och lite svartpeppar.

 

Tips 2

Servera en frisk örtkräm till julens vilt. Inte det minsta juligt, men gott.

En frisk örtkräm är en uppskattad följeslagare till allt rökt och salt på julbordet.

Grön örtkräm

3 dl färskost naturell

1 dl creme fraiche

 

Örtolja: 1 näve babyspenat 1 nypa ruccolasallad 1 dl hackade stjälkar och blad från persilja och dill.

Mixa allt grönt med oljan, blanda sedan i färskost och créme fraiche. Smaka av med salt.

 

Tips 3

Prova kryddstekta gräsandsbröst på julbordet.

Har du andbröst kvar från jakten? Lättgrava dem, stek dem och servera dem på julbordet, varma eller kalla.

 

Steg 1: Gravning

Lättgrava gräsandsbrösten två–tre timmar med en blandning av 60 procent socker och 40 procent salt, till exempel 3 msk socker och 2 msk salt.

Gnid in andbrösten med socker/saltblandningen och låt dem ligga två–tre timmar. ­Skrapa sedan bort gravningsmixen från andbrösten och torka dem torra med hushållspapper.

 

Steg 2: Stekning

0,5 tsk kardemumma

Ett par skivor färsk ingefära 1 msk frysta havtorn

Olja/smör till stekning

Bryn de lättgravade andbrösten i en blandning av olja och smör, tillsammans med en knivsudd karde­mumma, någon matsked havtorn och ett par skivor ingefära.

När inner­temperaturen är cirka 50 grader, ta bort andbrösten från värmen och låt dem vila minst tio minuter.

Vid servering: Skär brösten i tunna skivor och lägg upp på fat.

 

Recept: KC Wallberg

Text: Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.