Tunga i krämig röra på knäckebröd
Perfekt för utflykten. Koka tungan hemma i god tid. Ta med röran i en bunke och lägg på knäckebröd precis innan servering.
Om du inte har tillgång till tunga, kan du rimma och göra ett långkok på exempelvis bog, som du sedan tärnar.
500 g tunga
(av dovhjort, kronhjort, älg, rådjur eller vildsvin)
Rimlag
2 l vatten
100 g salt
30 g socker
10 svartpepparkorn (krossade)
1 lagerblad
Rimma gärna tungan för att förkorta koktiden. Blanda vatten, salt och socker i en bunke och vispa ordentligt tills saltet har löst upp sig. Lägg i tungorna så att de är helt täckta och låt rimma i kyl i minst två dygn.
Koka tungan
Rimmad tunga
1 gul lök
1 morot
1 klyfta rotselleri
10 cm purjolök
Vatten så att det täcker
Lägg tunga, lök, morot, rotselleri och purjolök i vatten. Koka tills tungan är mjuk. Dra av den knottriga hinnan medan tungorna fortfarande är lite ljumna, kyl sedan ner det hela.
Krämig röra
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche (avrunnen i kaffefilter över natten)
1 dl gräslök, fint skuren
3 msk citronjuice
5 cm riven pepparrot
Havssalt
Nymalen svartpeppar
Tärna tungan i små tärningar, 0,5 centimeter stora. Blanda tärningarna med majonnäs, crème fraiche och gräslök i en bunke och smaka av med citron, pepparrot, salt och peppar.
Servering
Knäckebröd
Pressgurka eller ättiksgurka
Syltlök
Smörgåskrasse
Gräslök
Klicka röran på knäckebröd. Lägg på pressgurka, syltlök, gräslök och smörgåskrasse.
Recept: Pelle Kjellander
Text och foto: Lena Runer
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.