Svensk Jakt testar fyra vakuumförpackare
PremiumUtbudet av vakuumförpackare har ökat de senaste åren. Ett antal grundfunktioner är viktiga för att kunna välja rätt. Svensk Jakt har testat fyra olika modeller: Genzo propack V, Menuett, OBH Nordica supreme food sealer och Rubicson pro.
För att få ut det bästa av viltköttet krävs, förutom en ansvarsfull jakt, en bra hantering av köttet. Ett av flera kritiska steg är hur köttet förpackas innan det läggs i kyl eller frys. Allt fler intresserar sig för att sköta denna hantering så exemplariskt som möjligt. Det gäller inte minst förpackningsmomentet. Det är här vakuumförpackaren kommer in i bilden.
Rimligare priser
Tidigare var vakuumförpackaren en maskin i storlek som en mindre motorgräsklippare, fast dyrare. På senare år har dock marknaden fyllts av apparater i behändigare storlekar och till rimligare priser. Vakuumförpackaren har blivit en ganska vanlig hushållsapparat i jägarhemmen. Det är ju inte bara kött som vi vill förpacka på bästa sätt. Det växande utbudet har medfört en större spridning vad gäller kvalitet på apparaterna, vilket påverkar både plånboken och inpackningen av det fina viltköttet.
Påse med livsmedel
Vakuumförpackningens princip är att så mycket luft som möjligt ska lämna en påse med livsmedel för att varans kvalitet inte ska försämras. Så fort det kommer in luft i en köttförpackning ökar risken för mögelangrepp. Om du vakuumförpackar viltköttet minskar den risken markant. Du kan också möra kött i vakuumpåse i kylskåpet. Ytterligare en fördel med vakuumpackning är att du sparar plats.
Viltkött har som regel lång hållbarhet tack vare den låga fetthalten. Ännu längre om du vakuumförpackar köttet. Vildsvinskött är ett undantag på grund av att det innehåller mycket fett, men även här förlängs bäst-före-datumet om köttet vakuumförpackas. Det som kan hända vid långvarig förvaring av vildsvinskött i frys är att fettet härsknar. Det är inte farligt att äta, men smaken är sällan särskilt trevlig.
Påsarnas kvalitet
De frågor du ska ställa dig inför valet av en vakuumförpackare är vilken budget du har, hur stora bitar du vill packa in och hur lätt och billigt du kan fixa nya påsar. Givetvis bör du väga in påsarnas kvalitet i priset.
Det finns både färdiga vakuumpåsar i olika storlek och plast på rulle för tillverkning av egna vakuumpåsar.
Fördelen med färdiga påsar är att det går snabbare och är enklare. Nackdelen är att det är något dyrare och att det ofta kan bli en del spill i form av överflödig plast som inte nyttjas.
Fördelen med rulle är att det är billigare och att storleken kan anpassas ganska exakt till det som ska packas in. Det tar dock lite längre tid att vakuumpacka med påse på rulle eftersom du måste svetsa minst en fog till.
Vassa benkanter
Det som ibland kan bli problem att vakuumpacka är kött som innehåller vassa benkanter efter sågning och styckning, vilket förstås även gäller vid traditionell förpackning i vanliga plastpåsar. Det kan lösas genom att du vid de vassare delarna lägger in lager med extra plast i påsen. Det går att använda spill som uppstår när man antingen klipper av det som ligger ovanför svetsfogen på påsarna eller om man tar rester från en rulle med vakuumpåsar. Slakterier som finstyckar och packar brukar använda en sorts tjockare hygieniskt papper eller tyg för att skydda förpackningen mot vassa ben.
Lätt att rengöra
Det är viktigt att en vakuumförpackare är lätt att rengöra. Köttrester och köttsaft ska kunna tvättas eller torkas bort. Det gäller att få bort allt, annars äventyras livsmedelssäkerheten. Rengöringen bör göras direkt efter att packningen är klar. Smuts som torkar in blir svårare att få bort.
Ett enkelt sätt att rengöra är att använda en bit hushållspapper doppad i varmt vatten följt av torkning med ättika. Alkoholbaserat desinfektionsmedel fungerar också, förutsatt att det är godkänt för bruk på ytor som kommer i kontakt med livsmedel.
Egenskaperna hos apparaterna skiljer sig på en rad olika punkter. En del suger ut luften långsamt och en del snabbt. Även sugkraften varierar, liksom svetsfogens styrka och bredd.
Påsarna till vakuumförpackare kan också variera mycket i pris, kvalitet, storlek och tjocklek. Det är en stor fördel om apparaten klarar av att hantera flera olika sorters vakuumpåsar.
För vanlig jägarfamilj
I testet ingår fyra olika vakuumförpackare som speglar existerande utbud. Det finns naturligtvis proffsmaskiner för tusentals kronor, men de är sällan aktuella för den enskilde jägaren eller det mindre jaktlaget.