
Tunnbrödstaco med vildsvinschili. Foto Lena Runer
Recept: Tunnbrödstaco med vildsvinschili, picklad rödkål och gräddfil
Fyll brödet med en chili där köttet kokat så länge att det nästan faller isär. Använda gärna de köttbitar som ligger kvar längst i frysboxen – till exempel bogstekar eller rullar. Ta vad du har och blanda gärna viltslag.
Receptet publicerades första gången i Svensk Jakt nummer 2-3/2025
Med restaurang Knut har Norrland tagit ett kliv in i huvudstaden och restaurangen är populär. Här bjuder köksmästaren Alex Eklöf på goda recept på tunnbrödstacos med vildsvinschili.
Restaurang Knut bakar egna små tunnbröd till sina tacos, men det fungerar bra att använda vanliga tunnbröd, som du sedan skär till efter önskad storlek.
4 personer
Tunnbröd, skuret i 4 rundlar,
ca 15 cm i diameter
Salladsblad
Gräddfil, avrunnen
Viltchili
1 kg viltkött
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
1 chipotle, chili
1 msk chilipulver
0,5 msk mald spiskummin
0,5 msk torkad oregano
0,5 burk krossade tomater (200g)
3 dl ljust öl
1 lime, saften
1 litet lagerblad
Buljong
Ca 2 dl vatten
Picklad rödkål
Rödkål
1-2-3-lag av ättika, socker och vatten
Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm stora. Bryn i olja och lägg över i en gryta.
Tärna löken, hacka vitlöken och chilin. Bryn i olja tillsammans med chilipulver, spiskummin och oregano. Lägg över i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt krossade tomater, buljong, öl, limesaft och lagerblad.
Häll på vatten och låt koka på svag värme under lock i minst två timmar tills köttet är så mört att det nästan faller isär. Späd med vatten under koket om det behövs.
Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter några timmar, gärna över natten. Lägg den sedan i en spritspåse.
Strimla rödkålen. Koka upp 1-2-3-lagen och slå den över kålstrimlorna. Låt svalna.
Servering
Stek tunnbröden snabbt i het stekpanna och lägg dem helst i ett tacoställ. Lägg i ett salladsblad, lite picklad rödkål och en klick viltchili. Spritsa ut några små klickar avrunnen gräddfil på toppen. Låt gästerna ta var sin taco med handen och sedan äta i ett par munsbitar.