Skidåkarprofilen Ida Ingemarsdotter vann tävlingen Hela Kändissverige bakar häromåret. Hemma i köket i Östersund lagas det ofta egenskjuten älg från Härjedalen. Foto: TV4 & Lena Runer

Läcker viltskav: ”Krångla inte till det”

Skidåkare och skogsägare. Så presenterar sig Ida Ingemarsdotter på sin ­hemsida. Jägare och matlagare, skulle hon också kunna lägga till i presentationen.

Ida Ingemarsdotter har åtta OS- och VM-medaljer i längdskidåkning i bagaget, och 2020 vann hon tävlingen Hela Kändissverige bakar.  

Hemma i köket i Östersund lagas det ofta egenskjuten älg från Härjedalsskogen. 

Idas motto när det gäller viltmat är: ”Krångla inte till det”, och hon slår också ett slag för skav. 

 

Snabbstekt och gott

– Att göra skav fungerar med de flesta styckdetaljer. Det är snabbstekt, gott och lätt att lyckas med och blir en snabb, god fredagsmiddag när det serveras som skavgryta, säger Ida.

På utflykter i fjäll och skog gör Ida gärna en tunnbrödsrulle med skav.

– Snabbstek älgskavet på stormköket eller på muurikkan över öppen eld. Lägg sedan köttet i tunnbröd tillsammans med lite grönsaker, säger Ida Ingemarsdotter.

 

Foto: Lena Runer

Viltskavsrulle med svenska smaker 

En tunnbrödsrulle med svenska smaker: älgkött, potatis, kantareller och pepparrot.

4 portioner

Älgskav

500 g älgskav 

100 g gula kantareller

Salt och peppar

Olja och smör till stekning

Värm en stekpanna eller muurikka.

Stek skavet i lite olja och smör så att det får färg. Salta och
peppra.

Lägg i kantarellerna och låt dem steka med.

 

Till servering

Pepparrot

Crème fraiche

4 mjuka tunnbröd (eller tortilla-bröd) 

Salladsblad

4 kokta potatisar

Smör

Västerbottensost

Eventuellt lingon

Riv pepparrot och blanda med crème fraiche till en pepparrotskräm.

Lägg ut tunnbrödet. Lägg på salladsblad. Mosa en nykokt potatis med en klick smör och lägg på tunnbrödet. Lägg sedan på nystekt skav. Toppa med västerbottensost, pepparrotskräm och eventuellt några lingon. Rulla ihop.

 

Foto: Lena Runer

Viltskavsrulle med orientaliska smaker

Variera gärna med att servera viltskavet kryddat med orientaliska smaker i pitabröd eller tortillabröd.

Stek skavet i stekpanna och krydda med färdig kebabkrydda, eller blanda egen kebabkrydda med paprikapulver, oregano, spiskummin och svartpeppar.

Servera det stekta skavet i pitabröd eller tortillabröd med grönsaker, till exempel sallad, gurka, tomat och lök, och gärna en klick kebabsås. 

Du kan också klicka på tzatziki, som på bilden. 

 

Foto: Lena Runer

Skavgryta

4 personer

500 g viltkött, tunt skuret som skav

Olja eller smör till stekning

1 gul lök, finhackad

2 dl champinjoner eller skogssvamp

3 dl grädde

1–2 msk messmör

2 tsk kinesisk soja

2 msk koncentrerad viltfond eller kalvfond

3 dl vatten

Låt köttet tina en aning – det är lättast att skära köttet riktigt tunt när det är halvfruset. Låt sedan skavet tina helt innan du steker det.

Bryn viltskavet i olja eller smör tills det fått fin färg. Lägg åt sidan.

Bryn lök och svamp. Häll på grädde, messmör, soja, fond och vatten och låt koka ihop till en krämig sås. Lägg skavet i såsen och låt det bli varmt före
servering.

 

Rårörda lingon

Frysta lingon

1/3 socker

Lägg frysta lingon i en skål och strö över sockret. Rör om då och då medan lingonen smälter.

 

Till servering

Potatis

Servera skavgrytan med pressad eller kokt potatis och rårörda lingon. Klipp gärna persilja eller annat grönt över.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst