onsdag 28 februari

Viltsmak

De salta lingonen är ett gott alternativ till sockrade lingon och passar perfekt till sellerin och köttbullarna. Foto: Lena Runer

Så gör du goda köttbullar av rådjur

Byt potatisen mot rotselleri, blanda rostade fänkålsfrön i färsen, och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så enkelt gör kocken Viktor Ankarberg en traditionell viltfärsrätt ännu godare.

Rådjursköttbullar med salta lingon, rotselleristomp och örtsallad

600 g rådjursfärs
2 dl grädde
3 skivor dagsgammalt bröd, gärna av lite grövre sort
1 ägg
1 msk stötta fänkålsfrön
1 gul lök
Smör till stekning

Riv brödet, lägg i en bunke och häll över grädde. ­Blanda runt och låt stå.

Hacka löken fint. Fräs löken tillsammans med fänkålsfröna i lite smör. Löken ska bli mjuk men inte få färg, låt svalna.

Blanda färsen med bröd-/gräddblandningen och löken. Tillsätt ägget och smaksätt med salt samt nymalen svartpeppar.

Vid servering, rulla köttbullar i lagom storlek och stek i rikligt med smör.

 

Rotselleristomp

1 kg rotselleri
100 g smör
2 msk olivolja

Skala rotsellerin och skär ner i mindre bitar. Koka i väl saltat vatten tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och krossa rotsellerin med en träslev eller visp.

Blanda i smöret och olivoljan. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

 

Salta lingon

1 kg lingon (färska eller frysta spelar ingen roll)
20 g salt

Häll ner lingonen i en väl rengjord glasburk. Blanda väl med saltet och låt stå minst över natten så att saltet löser sig.

Lingonen håller sig i kylskåp i minst 3 månader.

 

Örtsallad

1 kruka dill
1 kruka bladpersilja
2 st bananschalottenlökar
Olivolja

Plocka dillen och persiljan blad för blad ner i isvatten. Skala och skiva sedan löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i en bunke och skölj i kallt vatten i 5 minuter för att bli av med den fräna löksmaken.

Vid servering, torka av örterna och löken, blanda och smaksätt med lite olivolja och salt.

 

Brynt smör

200g smör

Lägg smöret i en kastrull och sätt på medelvärme. När smöret har tystnat och doftar nötigt, dra av från värmen.

Vid servering, värm smöret lätt och tillsätt lingonen.

 

Recept: Viktor Ankarberg, Spritmuseum

Text & foto: Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.