Grillrecept på vilt
Viltkött är bland det bästa att grilla, det du ska komma ihåg är att köttet är magert och lätt kan bli torrt.
Vid grillning bör du därför lägga viltköttet på hög värme för att stänga ytan snabbt och sedan flytta det till en lägre grilltemperatur.
Ett bra sätt att mäta värmen är att hålla handen cirka 15 centimeter över glöden. Kan du hålla kvar handen över glöden i sex sekunder har du svag värme. Medelvärmen ligger på ungefär fyra sekunder.
Är du en van matlagare känner man om köttet är klart genom att trycka på köttbiten med fingret. Är du osäker på hur det ser ut inuti, ta en vass kniv och snitta lite försiktigt på sidan. Gör det hellre lite för tidigt än för sent.
Vildsvinsrub
4 portioner
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 msk råsocker, strö
1 tsk timjan torkad
1 tsk rosmarin torkad
2 enbär, krossade och finhackade
1-3 krm cayennepeppar
2 krm senapspulver
2 krm mald ingefära
3 krm nymalen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
Blanda alla kryddor ordentligt, rubba in ditt kött, grilla och njut. Denna rubbing innehåller inget salt, så du får salta ditt kött efter eget tycke och smak.
Viltrub
6 portioner
1 msk salt
1 tsk rosmarin
2 tsk hel svartpeppar
1 msk enbär
1 msk farinsocker, strö
2 tsk mald ingefära
0,5 anchochili, grovhackad
Lägg enbär, anchochili, svartpeppar och den torkade rosmarinen i en mortel, mortla till ett fint pulver. Blanda sedan med resten av kryddorna.
Koriander- och svartpepparmarinad
2 vitlöksklyftor hackade
1 msk krossade korianderfrön
1 msk nymalen svartpeppar
1 msk ljust muscovadosocker
3 msk japansk soja
Blanda alla ingredienser väl, marinera köttet i en tätslutande plastpåse cirka fyra timmar.
Glaze till det mesta
2 msk flytande honung
1 dl ketchup
1 msk chilisås
2 msk soja
1 msk HP-sås
2 tsk rödvinsvinäger
2 krm Liquid Smoke
Cayennepeppar efter tycke och smak
Blanda ihop alla ingredienser och pensla på det grillade mot slutet av grillningen.
Recept: Christer Eklund
Tips för att grilla vilt
» Använd köttermometer.
» Samma temperaturer gäller på grillen som på spisen.
» Grilla inte för hett. Grunden till ett gott kött är att inte bränna upp fettet, som är en enastående smakbärare.
» Låt köttet bli rumsvarmt innan det läggs på grillen.
» Torka av köttet från marinaden innan det grillas.
» Se till att grillgallret är riktigt hett, så att inte köttet fastnar.
» Justera värmen genom att höja och sänka grillgallret.
» Tjocka köttbitar högre upp och längre tid, grillar du tunna köttbitar behövs mer värme under kortare tid, så sänk gallret.
» Grilla i omgångar, det blir inte tillräckligt varmt om gallret är överfullt.
» Använd grilltång eftersom köttet kan bli torrt om man sticker det, exempelvis med en gaffel.
» Vänd köttet när det börjar ”svettas” på ovansidan.
» Proffsen brukar koka fläskköttet först, till exempel revbensspjäll. Om man kokar spjällen färdiga i en god buljong går det fortare på grillen, och blir saftigt. Pensla gärna med glaze mot slutet av grillningen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.