fredag 12 april

Sverigedemokraterna kan avgöra jaktfrågor

Vilken vikt lägger SD vid jakt och viltvård, egentligen?

Sverigedemokraterna kan komma att få en tung roll i riksdagen efter valet, oavsett vilka som bildar regering. Viktiga jaktfrågor kommer att beslutas även under nästa mandatperiod. Med jaktkritiska Miljöpartiet i regeringen kan riksdagens avgöranden få större betydelse än de senaste åren.

Mot denna bakgrund har intervjuade vi Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson före valet.

Vad har du för förhållande till jakt? Till naturen?
– Själv jagar jag inte men flera i riksdagsgruppen har tagit jägarexamen och om opinionsläget håller i sig är ett par erfarna jägare på väg in i riksdagsgruppen.

Vi har läst många dokument på er hemsida. Ingenstans återfinns orden jakt, viltvård, älg, viltkött, jakthund, fjälljakt, rovdjur. Varför är det så?
– Det ligger högt på att-göra-listan, att ta fram ett jaktprogram, men det är riktigt att vi ännu inte presenterat ett sådant. Det beror i huvudsak på att vi inte hunnit, då vi är ett nytt parti i riksdagen och inte haft resurser att ta fram program på alla områden vi skulle ha önskat.
– Jaktfrågor är dock ett återkommande ämne bland våra medlemmar, och förekommer till exempel i motioner till våra Landsdagar. Hur vi har agerat i jaktfrågor som tagits upp i riksdagen kan man läsa om på riksdagens hemsida.

SD kan komma att få en vågmästarställning efter valet. Vilken vikt kan jaktfrågor få i en sådan situation?
– Under mandatperioden som varit har vi varit tungan på vågen så att regeringen fallit i ett par viktiga jaktfrågor. Dels dubbelregistreringen vid älgjakt, dels fjälljakten. Vi hade också ett reellt inflytande på utgången av regeringens rovdjursproposition, vilken vi valde att stödja i sin helhet.
– Jag utgår ifrån att vi även fortsatt kommer att ha inflytande över jaktfrågorna.

Naturskyddsföreningen får bidrag från Naturvårdsverket för den uttalade saken att processa om vargjakt i domstol och för att driva frågan i EU. Vad anser du om det?
– Det är naturligtvis inte en hållbar ordning att en myndighet betalar ut pengar för att en annan organisation ska motarbeta myndighetens egna beslut.
– Efter att en jakttidning nyligen uppmärksammade frågan jobbar partiet med ett förslag i ämnet, men någon förändring kan inte ske förrän efter valet.

Din partikamrat Markus Wiechel har i en motion till riksdagen föreslagit att en djurbalk inrättas. Den skulle gälla också för vilda djur och få till resultat att ”jägare eller andra (kan se) vilka förpliktelser de har gentemot våra vilda djur”. Tilläggas kan att Sverige har talrika och välmående stammar av praktiskt taget alla slag av jaktbart vilt. Behövs det en sådan djurbalk för viltet, eller räcker det med jaktlagstiftningen?
– Formuleringen ovan är från en enskild motion som alla ledamöter är fria att lägga.
– Sverigedemokraterna har länge lyft djurskydd högt på dagordningen och att en djurbalk inrättas är en del av vår politik. Vi har dock inte föreslagit att vilda djur ska ingå i den lagstiftningen och jag menar att aktuella djurskyddsfrågor inte i första hand berör jakt.

Riksdagen uppmanade regeringen att ge jägare bosatta i Sverige företräde till småviltjakten på statens marker i fjällen. Frågan begravdes i jaktlagutredningen. Vad har du för synpunkter på det?
– Hur regeringen resonerat får du nästan fråga dem om, men man kan helt klart tycka att frågan skulle kunna snabbutredas och implementeras ganska snabbt i enlighet med riksdagens uppmaning.
– Vi kommer dock se till att frågan inte glöms bort, oavsett färg på regering under nästa mandatperiod.

Rovdjursförvaltningen, särskilt vad gäller vargen, blockeras genom flera överklaganden om licensjakt och skyddsjakt i svensk domstol och till EU. Vad har SD för lösning på det?
– Från Sverigedemokraternas sida vill vi återföra all beslutsmakt över jaktfrågor, och andra interna angelägenheter, från Bryssel till Sverige.
– Vi hoppas och tror dock att den nya rovdjurspropositionen som antogs kommer att leda fram till en fungerande förvaltning av rovdjursstammarna. Om så inte blir fallet kommer vi att återkomma med nya förslag.

Fyra snabba

Jakt eller fiske?
Jag ägnar mig inte åt någotdera särskilt regelbundet, men jag gillar att meta ibland, så fiske får det bli.

Älg eller varg?
Älg, gärna med potatis, svartvinbärsgelé och primörer. Varg har jag nog aldrig provat.

Stad eller land?
Land.

Stek eller morötter?
Stek, helt klart, men gärna med en sallad till.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev