onsdag 29 november

Skyddsjakt på hundätande varg

Foto i hägn: Olle Olsson

Det blir skyddsjakt på den varg som dödade en Jack russell-terrier två meter framför ytterdörren i Järbo. 
Däremot beviljas ingen skyddsjakt på varg som dödade en blandrashund i samband med svampplockning norr om Ljusdal.

Det är Gävleborgs länsstyrelsen som fattat besluten om de olika skyddsjaktansökningarna.
I Ljusdals kommun har varg orsakat ett flertal skador på tamdjur under sommaren och hösten. Vid två av tillfällena har varg under pågående angrepp fällts med stöd av § 28 jaktförordningen.
”Eftersom två skadegörande vargar redan fällts, samtidigt som området hyser genetiskt viktiga vargar bedömer länsstyrelsen att det inte går att bortse från risken att en skyddsjakt skulle innebära att ytterligare en genetiskt värdefull varg fälls”, skriver myndigheten på sin webbplats.

Dödat nötboskap och hund
I Järbo, Sandvikens kommun, har skyddsjakt däremot beviljats. Detta efter att en varg angripit och dödat en kviga tidigare i höst och därefter skrämt tamdjur och nötdjur vid flertalet tillfällen. En hund har dessutom tagits av varg vid en farstubro.
”De direkta och indirekta skador som skador som vargar kan orsaka på nöt och häst är så pass stora att länsstyrelsen bedömer att skyddsjakt är befogad. I området finns enligt länsstyrelsens kännedom inga genetiskt värdefulla vargar” skriver myndigheten.
En varg får fällas och skyddsjakten får pågå som längst till 15 november. Skyddsjakten får bara bedrivas i ett mycket begränsat område runt centrala Järbo och Jäderfors.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev