Helene Lindahl. Foto: Naturvårdsverket

Helene Lindahl. Foto: Naturvårdsverket

Handläggare: Varg viktigare än människors trygghet

Vargens utbredningsområde är viktigare än människors känsla av trygghet. Det framgår i ett yttrande om avvikande mening som Naturvårdsverkets vilt- och naturvårdshandläggare Helene Lindahl skrivit.

Förra veckan kom Naturvårdsverket beslut om att avslå överklagan av skyddsjakt på två närgångna vargar i Ockelbo kommun. Beslutet att avslå överklagan är på elva tätskrivna sidor och den som vill och orkar kan klicka här för att läsa Naturvårdsverket beslut.
I korthet kan Naturvårdsverkets beslut sammanfattas att det var rätt av länsstyrelsen Gävleborg att fatta beslut om skyddsjakt på vargarna, som har delar av sitt revir inne i centrala Ockelbo och några andra orter i Gästrikland.

 

Avvikande mening

Men det är de tre sista sidorna i beslutet som kanske är de mest uppseendeväckande. Under rubriken ”Avvikande mening i ärende NV-02333-15, NV-0415-15 den 17 april 2015” anger Naturvårdsverkets vilt- och naturvårdshandläggare Helene Lindahl sin syn på ärendet.
Helene Lindahl anger till en början att hon har full respekt för människors oro och rädsla för de närgångna vargarna. Men att boende i området anser att deras vardag begränsats på grund av rädsla för de närgångna vargarna tror Helene Lindahl kan få negativa konsekvenser. Detta i form av att ”minskad mänsklig aktivitet kan leda till att vargarna kommer närmare människorna”. Men hur hon vill att problemet ska lösas framgår inte.
Däremot framgår det tydligt att Helene Lindahl anser att vargens utbredning är viktigare än att ta hänsyn till de som känner otrygghet på grund av vargarna.
Här följer Helene Lindahl slutord: ”Slutligen vill jag framföra oro för att det kan få stora konsekvenser om skyddsjakt kan medges när människor, även om det saknas grund för detta, är rädda för rovdjur och därmed begränsar sin livsföring. Det kan allvarligt försvåra möjligheterna för vargen att sprida sig inom sitt naturliga utbredningsområde och därmed uppnå de politiska mål som finns. Ofta är det människor som är ovana att ha rovdjur i sin närhet som känner sådan oro men den tenderar att minska med åren.”

 

Varg sedan 1989

I Åmot har det funnits vargrevir sedan 1989. Om Åmotborna ändå ska klassas som ovana att leva med varg är oklart. I alla fall med hänvisning till Helene Lindahls avvikande mening.

Fakta

Idag, 20 april, går skyddsjakttiden ut på vargarna i Åmot-Ockelboreviret. Ännu har ingen varg fällts. Skyddsjakten har riktats mot alfaparet men i skrivande stund har bara ungvargar siktats under skyddsjakten, som helt och hållet bedrivits på barmark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev