Kraschad älgstam inte skäl för vargjakt

Nej. En raserad älgstam räcker inte för att få skyddsjakt på varg. Detta enligt ett beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Det är företrädare för Furuviks älgskötselområde som har ansökt om skyddsjakt på vargparet i Glamsenreviret, på gränsen mellan Gävleborg och Uppsala län. I sin skyddsjaktansökan framhåller älgskötselområdet att det har som uppgift att genom god förvaltning skapa en livskraftig och frisk älgstam. Furuviks älgskötselområde är isolerat med Dalälven i söder och öster, havet i norr och E4:an i väster. Det är därför svårt för både älgar och vargar att vandra in och ut ur det 17.000 hektar stora område.
I ansökan skriver företrädare för området att det normalt finns 110–120 älgar i området, alltså lika många älgar som ett vargrevir dödar årligen. Det har också hittats många vargdödade älgar i området det senaste året.

Ingen framtid för älg?
”Eftersom det endast sker en mycket begränsad invandring av älg till området, samtidigt som vargarna mycket sällan lämnar området, är det sannolikt att vargarna kommer att göra en stor påverkan på älgstammen”, står det i ansökan. 
Slutligen anförs att älgskötselområdet inte ser någon framtid för älg i området så länge vargarna finns kvar.
Men länsstyrelsen avslår ansökan. I sitt beslut hänvisas till Naturvårdsverkets riktlinjer där det framgår att predation på vilt inte bör anses vara skada på egendom och att påverkan på viltstammar inte ska omfattas av skäl 3 i Jaktförordningen, det vill säga förhindra allvarlig skada.
Länsstyrelsen gör därför bedömningen att förutsättningar för att beslut om skyddsjakt inte är uppfyllda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev