söndag 14 april

Partiledarna om vargjakt

Foto: Tero Niemi

Blir det någon vargjakt i vinter om ditt parti får bestämma?

Annie Lööf, Centerpartiet:
– Absolut!

 

 

Jan Björklund, Folkpartiet:
– Ja, skyddsjakt ska det alltid finnas utrymme för. Under förutsättning att EU:s art-och habitatdirektiv uppfylls ska selektiv licensjakt vara möjlig.

 

Fredrik Reinfeldt, Moderaterna:
– Ja, vi vill se både en förenklad hantering av skyddsjakt och en riktad selektiv jakt.

 

Göran Hägglund, Kristdemokraterna:
– Det bör inte föreligga något hinder för det. De två senaste åren har länsstyrelser haft för avsikt att utlysa vargjakt så vi förväntar oss en liknande bedömning till vintern.

 

Åsa Romson, Miljöpartiet:
– Nej. Miljöpartiet vill inte ha någon licensjakt på varg förrän vargstammen uppnått gynnsam bevarandestatus enligt samma kriterier och metodik som används för andra arter, i motsats till regeringens politiska bedömning som inte tar hänsyn till genetiska aspekter. Däremot kommer skyddsjakt att behövas även innan dess när man inte kunnat hitta någon bättre lösning för problemindivider.

Stefan Löfvén, Socialdemokraterna:
– Ja, det måste vara ambitionen. Om vi hinner åtgärda de fel som regeringen gjort och följa de instruktioner och regler som vi har i Sverige och i EU, så är det möjligt att genomföra en förvaltande jakt i de områden rovdjursstammarna är störst och där konflikterna med jakt och tamdjurshållning är som störst.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:
– Nej, licensjakt ska inte tillåtas på varg idag eftersom arten ännu inte nått en gynnsam bevarande­status. När vargen uppnått gynnsam bevarande­status i framtiden är vi öppna för att införa jakt utöver skyddsjakt, förutsatt att det sker under mer reglerade former.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:
Besvarade inte enkätfrågorna inom angiven tid. Efter Svensk Jakts publicering återkom Åkesson med svar på frågorna – svar som kan läsas här.

 

 

Så gjordes enkäten

Våra frågor sändes ut i god tid (början av juni) till samtliga åtta riksdagspartier. Av dessa har alla utom Sverige­demokraterna svarat, vilket kan bero på av­saknaden av ett jaktpolitiskt program. Något som partiledaren Jimmie Åkesson beklagade i en intervju i Svensk Jakt nr 8.
För att garantera den politiska giltigheten ville vi att svaren skulle ­undertecknas av ­respektive partiledare; en ordning som också alla accepterat.

Enkäten är sammanställd av Bernt Karlsson & Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev