Gäss som slår i träd

Foto: Alexandra Löwen

Under den senaste månaden har Svenska Jägareförbundet fått ta emot flera frågor och rapporter om grågäss som suttit i träd. Observationerna har gjorts i Skåne, Småland och Sörmland och flera bilder har kommit in till Jägareförbundet.

Oftast när gäss ses i träd så är det frågan om att de bygger bo i övergivna fågelbon av andra arter exempelvis kråkfåglar. Även detta är ovanligt men att gäss slår i träd för att vila eller födosöka är dock extremt ovanligt.
Gäss saknar nämligen muskulatur och klor som gör det möjligt att gripa om grenar för att hålla balansen.

Landar på grenar
Men på de foton och av de observatörer som sett fåglarna på nära håll framkommer att de landar på grenar som helt enkelt rymmer fötterna på gässen.
Att gäss placerar sitt bo i träd förekommer på en del andra håll i världen. I till exempel Polen häckar grågäss ibland i stubbapilar och i Nordamerika bor kanadagässen då och då i gamla rovfågelbon eller i konstruktioner uppsatta av viltvårdare säger Åke Anderson som är andfågelexpert.
Det är i dagsläget inte möjligt att dra några slutsatser om det bara är en slump att så många sett gäss sitta i träd i år eller om det är ett beteende som kommer att öka i framtiden.
Niklas Holmqvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev