Foto: Mostphotos

Ytterligare en man häktad för jaktbrott

Den femte mannen som misstänks för jaktbrott på varg i Västmanland häktas av Svea hovrätt, dit åklagaren Lars Magnusson överklagat tingsrättens beslut i måndags då man avslog häktningsyrkandet.

De bevis som lades fram i tingsrätten var inte tillräckliga för att den 50-årige västmanlänningen skulle häktas, inte ens som skäligen misstänkt. Domstolen hävde samtidigt beslutet att mannen skulle anhållas.

Men åklagaren Lars Magnusson nöjde sig inte med det utan överklagade beslutet till Svea Hovrätt, som nu alltså häktar mannen i hans frånvaro.

Han är på sannolika skäl misstänkt för förberedelser till grovt jaktbrott, till förgöring grovt brott (att ha lagt ut gift för att döda varg) samt skäligen misstänkt för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri vid andra tidpunkter.

Enligt domstolen finns det risk för att 50-åringen undanröjer bevis eller försvårar utredningen på annat sätt, och man skriver att det är viktigt att han tas i förvar under den fortsatta utredningen.

 

Insektsmedel

Ett av åklagarens bärande argument i överklagan är att man i mannens bostad funnit bekämpningsmedlet Karbofuran.

Karbofuran är ett ämne som enligt åklagaren används för att döda rovdjur som varg, och som vid en sökning på Google beskrivs som ett inom EU förbjudet bekämpningsmedel mot insekter, larver och maskar, och som tidigare använts vid behandling av skogsplantor.

Åklagaren menar att bara innehavet av giftet innebär förberedelse till grovt jaktbrott. Han påstår att den misstänkte har lagt ut medlet i naturen med syftet att förgifta varg.

 

På resa

Enligt åklagaren har mannen också varit delaktig när en illegalt skjuten varg undanskaffades och han sägs ha deltagit vid en jakt där lapptyg använts för att styra vargar mot utställda skyttar. Dessa uppgifter har framkommit i polisförhör med en person som åklagaren beskriver som initierad och trovärdig.

50-åringen är på resa någonstans i Europa och åklagaren misstänker att han håller sig undan för att kunna undanröja bevis och han vill därför efterlysa honom internationellt.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt befinner sig mannen utomlands för att fira sin 50-årsdag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev