Efter att det allmänna informationsmötet som hölls på måndagskvällen var över, strömmade 80-talet jägare ner från läktaren i Fagerstahallen för att av jaktvårdskonsulent Lars Björk få veta mer om hur de kan hjälpa till att söka efter döda vildsvin inom den smittade zonen. Foto: Jan Henricson

Ytterligare 40 jägare söker efter vildsvin: ”Får nästan en klump i bröstet”

Sökområdet efter döda vildsvin har utökats kraftigt.

– I morse kom ytterligare 40 jägare som vill hjälpa till, berättar Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Lars Björk.

Jägarkåren fortsätter att mobilisera på ett synnerligen imponerande sätt i Fagersta.

– Nu på morgonen kom ytterligare 40 jägare och utbildade sig. De är i de tätaste snåren och letar vildsvinskadaver just nu, berättar Lars Björk.

Intresset var stort när Fagersta kommun tillsammans med Jordbruksverket på måndagskvällen kallade till ett allmänt informationsmöte om utbrottet av afrikansk svinpest. När det blev fullsatt trängdes upp mot 400 Fagerstabor på läktarna i idrottshallen. Foto: Jan Henricson

Så sent som igår sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att han imponeras av jägarnas uppslutning.

Lars Björk kan bara hålla med.

– Det är helt otroligt hur de ställer upp. Jag får nästan en klump i bröstet när jag tänker på vilken samhällsinsats jägarna gör just nu.

Jag får en klump i bröstet när jag tänker på vilken samhällsinsats jägarna gör just nu.

Lars björk

Jordbruksverket har utlovat ersättning till de jägare som deltar. Men i vilken form, hur mycket och om ersättningen även gäller retroaktivt vet man inte i dagsläget.

– Inte en enda av de som kom nu på morgonen frågade om någon ersättning. De vill bara hjälpa till. Men det klart att de ska ha betalt för det arbete de gör, säger Lars Björk.

Plågsam död

Det är inte längre av något större intresse att få veta hur många döda vildsvin som hittas i det som just nu bedöms vara kärnområdet av smittan. Man vet redan att sjukdomen är extremt smittsam och att många vildsvin går en plågsam död till mötes.

Hur stort område

Det är däremot viktigt att genom sökandet få en bild över hur lång tid vildsvinen legat döda. Det ger en fingervisning över hur lång tid smittan funnits i området och då även hur stort det smittade området kan vara.

Det är också viktig att få en uppfattning över hur stort geografiskt område sjukdomen finns just nu. Därför har sökområdet utökats rejält.

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Lars Björk har jobbat oavbrutet sedan afrikansk svinpest bekräftades i Fagersta. På måndagskvällen berättade han om jägarnas roll i bekämpningsarbetet, vid ett allmänt informationsmöte i Fagerstahallen. Foto: Jan Henricson

– I lördags sökte vi över 4.000 hektar. I dag söks det i ett 15.000 hektar stort område, förklarar Lars Björk.

Sökområdet utökas hela tiden och för det arbetet krävs ständigt fler jägare som ställer upp. Till helgen är det tänkt att jägare ska söka av hela det avspärrade området på 100.000 hektar.

– Vi arrangerar ett stort informationsmöte på torsdag kväll. Till helgen ska hela det avspärrade området sökas av. Det kommer att bli en väldigt stor utmaning men jag är övertygad om att vi jägare fixar även det, säger Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev