Aldrig tidigare har en järvföryngring hittats så långt söderut. Honan med de två ungarna filmades på länsstyrelsens kameraåtel i Butorp, Molkom, i södra Värmland. Foto: länsstyrelsen

Webb-tv: Sveriges sydligaste föryngring av järv

Premium

Under våren och sommaren har en ny metod för att inventera järv testats i Molkom i södra Värmland. Det har fungerat över förväntan.
– Vi har haft flera olika individer i kamerafällan och nu fick vi också en hona med ungar. Det var en riktig skräll, säger Margareta Åkerman, rovdjursspårare vid länsstyrelsen i Värmland.

Svensk Jakt berättade i maj om försöken med att både fånga järvar på bild och plocka några hårstrån ur pälsen med hjälp av så kallade krokodilklämmor. Det fungerade bra och redan några dagar efter att vi var med om att sätta upp fällan gick den första järven in.

Nya metoder för inventering av järv

Några hårstrån

En järv på besök, men lite för lite hår för att länsstyrelsens personal skulle vara nöjda med besöket.

Några dagar senare var järven tillbaka. Nu satt det en rejäl hårtuss i klämman.

Efter det har tre, kanske fyra olika järvar varit på besök på åtelplatsen i Butorp norr om Molkom.

 

När dessutom en hona med två ungar visade upp sig var den en riktig bonus.

– Vi har nog trott att de föryngrar sin långt söderut i Värmland, men det här kan vara den sydligaste föryngringen i hela Sverige, tror Margareta Åkerman.

 

Järvhonan med två ungar är en bekräftelse på att järvstammen etablerar sig allt längre söderut i landet. Foto: Länsstyrelsen

Honan har varit stationär om området, men nu börjar ungarna gå mer för sig själva.

 

Sydligaste föryngringen

Besöken under sensommaren kommer att ingå i den pågående järvinventeringen som avslutades den 15 augusti. Resultatet från den inventeringen är ännu inte sammanställd men Linda Höglund, ansvarig för järvinventeringen vid Viltskadecenter, bekräftar ändå att tidigare inventeringar inte visat någon föryngring så långt söderut.

– Tidigare inventeringsmetoder har främst inriktat sig mot järvar som finns i vår fjällvärld, men med den här metoden kan vi också inventera järv i skogslänen, säger Margareta Åkerman.

 

Järven sprider sig – skogslänen får ta större ansvar i nytt beslut

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev